Dat Nigeria (nog) geen eigen auto-industrie heeft, maakt de jonge Nigeriaanse ingenieurs niet veel uit. Met veel passie werkten zij de afgelopen dagen in Rotterdam aan hun zelf ontworpen auto's om ze dit weekend tijdens de Shell Eco-Marathon te mogen laten rijden.
Het is voor het eerst in de geschiedenis dat Nigeria meedoet aan de marathon en dan ook gelijk met twee teams. De Nigeriaanse teams nemen het zaterdag en zondag op tegen andere studententeams van over de wereld die allemaal zelf een auto in elkaar gezet hebben. De druk is te voelen, zwetend liggen de West-Afrikaanse studenten onder en aan de auto te sleutelen.
Het gaat erom dat de zelfgemaakte auto’s zo veel mogelijk kilometers afleggen per liter brandstof. Op benzine diesel, ethanol, FAME, GTL of een alternatieve brandstof als waterstof of elektriciteit. Er zijn twee verschillende klasse auto’s: de Prototype klasse (hebben veel weg van een ligfiets met drie wielen) en de Urban Concept klasse (lijken op echte auto's met vier wielen).
Team UNIBEN
Eén van de Nigeriaanse teams komt van de Universiteit van Benin. Met hun Urban Concept lijkt de groen-witte auto, vanwege de Nigeriaanse vlag, veel op een normale auto. Student productietechniek Justice Oyemike kijkt trots naar de auto terwijl hij vertelt over zijn team. “Het is geweldig om de kennis die je hebt nu eens in het echt toe te passen. Al ruim zes maanden zijn wij aan het sleutelen in Nigeria, maar het is eindelijk zo ver dat we de auto in Nederland voor de wedstrijd in elkaar kunnen zetten. Daar hebben wij natuurlijk al die tijd naar uitgekeken! Er zijn alleen een paar kleine dingetjes aan onze auto Tuke-Tuke die nog verbeterd moeten worden, voordat we door de inspectie komen. Voor de remmen zijn er nu twee pedalen in de auto en dat is tegen de regels, wij gaan dit veranderen naar één pedaal. Ook de veiligheidsgordel moet op een betere plaats komen. Ons doel dit jaar is om de inspectie te overleven en mee te kunnen doen aan de competitie. Winnen, dat kan altijd nog.”
Terwijl de rest van team UNIBEN druk verder sleutelt, vertelt Justice over het statement dat het team wil maken. “Als dit soort evenementen wordt opengesteld voor iedere doorsnee Nigeriaan, dan ziet de wereld wat Nigeria in huis heeft. De Shell Eco-Marathon is wat dat betreft natuurlijk al een hele goede eerste stap. En tot nu heeft het al echt iets uitgehaald. De Nigeriaanse overheid probeert sinds begin dit jaar de import van auto’s tegen te gaan en langzaam een eigen auto-industrie te creëren.”
Team UNIBEN in overleg over hun Tuke-Tuke in de werkplaats.
Team UNILAG
Het andere Nigeriaanse team is afkomstig van de Universiteit van Lagos. Het team is hard bezig met het in elkaar zetten van hun driewielige prototype om goedkeuring te krijgen van de inspectie. Manager Abraham Imohiosen en computertechnicus Paula Aliu staan een beetje onrustig bij een witte tent te kijken hoe een andere teamgenoot met een lasapparaat aan de auto werkt. “Wij zijn vorig jaar ook al bij de Shell Eco-Marathon in Rotterdam aanwezig geweest om te kijken hoe alles eraan toe gaat. Van een ander team kregen wij toen de tip om het ontwerpen en het in elkaar zetten van de auto zelf te doen, in plaats van het ontwerpen uit te besteden. Als je beide zelf doet, dan heb toch een soort van meer grip op je auto. Drie maanden geleden zijn wij begonnen aan het bouwen van de auto.”
Het driewielige prototype wordt langzaam uit de tent terug naar de werkplaats geduwd, alles zit aan elkaar. Paula gaat verder met haar verhaal over een beschadigd onderdeel. “De aandrijfas van de auto is beschadigd geraakt, waarschijnlijk tijdens de verscheping. Wij vinden het niet heel erg, want het leuke aan problemen is dat ze er zijn om opgelost te worden.”
Paula Aliu van team UNILAG bezig met de bovenkant van de auto.
Abraham: “We zien het andere Nigeriaanse team eigenlijk niet echt als tegenstander, wij helpen elkaar juist en delen onze ideeën met elkaar. Als zij het dit weekend beter doen, hebben wij daar vrede mee. Natuurlijk ook aangezien hun team in de andere klasse rijdt", grapt Abraham. “Ons doel dit jaar is om mee te doen aan de wedstrijd. Door de inspectie komen en op het circuit rijden, dat is wat wij willen! Ook hopen wij door deel te nemen anderen te inspireren om niet bang te zijn dingen te maken, zelfs als deze producten of fabrieken er nog niet zijn.”
Aan het eind van de middag en vijf controles later wordt duidelijk dat de auto van UNIBEN door de inspectie is goedgekeurd. Team UNILAG is morgen aan de beurt. Met een beetje geluk kunnen beide teams zaterdag en zondag een geweldige prestatie neerzetten. Trots, dat zijn ze nu al!
Blijdschap bij team UNIBEN na goedkeuring van de Tuke-Tuke door de inspectie.
Foto's: Afra de Leeuw