Achtergrond

Rural Spark vangt de Indiase zon

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Rural Spark, waarachter vier jonge Nederlandse ondernemers schuilgaan, heeft het tij mee. Met hun energiekit wonnen ze prijzen en trokken ze investeerders. En dat moet ook, want de ambities strekken verder dan een simpele doe-het-zelf zonnecel. Rural Spark wil een serieus duurzaam energie-netwerk opzetten in India.

Niet overal kun je from scratch een netwerk beginnen

Dat het zonne-energie werd, en niet wind, water of een ander duurzame energiebron, heeft te maken met het gebruiksgemak van ‘zon’. “Dit was het makkelijkst haalbaar.” En dat het India werd, en niet een ander gebied in de wereld, lag aan het netwerk. Of beter gezegd; de afwezigheid van een netwerk in India. “Niet overal kun je from scratch een netwerk beginnen”, zegt Harmen van Heist, één van de drie oprichters. Hij is vooralsnog gevestigd in Nederland, maar pendelt heen en weer. “Ik moet investeringen afronden.” Mede-oprichter Evan Mertens, het technische brein, en operationeel manager Bart Naaijkens, die er sinds november 2013 bij is, zitten permanent in India. En, Marcel van Heist ten slotte, de derde oprichter, blijft vooralsnog in Nederland om het ontwerp verder te verbeteren. Bekijk hier het filmpje waarin Marcel vertelt over de eerste kit en de doorbraak.

[[{“fid”:”26845″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_volle_breedte media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”,”id”:”styles-6-0″}}]]

Dorpeling wordt ondernemer
Hun klanten zijn dorpelingen die een kit huren bij Rural Spark. Met deze kit wekken ze energie op die de dorpelingen zelf gebruiken, maar ook verkopen aan hun dorpsgenoten. Zo’n klant heet een ‘Local Energy Supplier’ en die bedient ongeveer 15 gezinnen. “Hij vergaart hierdoor inkomsten en wordt zo ‘ondernemer’”, zegt Van Heist. “Onze klant is dus een dorpeling die, door klant te zijn, ondernemer wordt.”
Ze hebben een kantoor in het zuiden van de miljoenenstad Delhi, en opereren verder in de dorpen rond de relatief kleine stad Gaya, in de noordoostelijke deelstad Bihar. “Tien uur van Delhi met de trein.”

[[{“fid”:”26846″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]

Nu test het jonge energiebedrijf een prepaidsysteem in de router. Daarmee zou de energiekit in winkeltjes ‘opgewaardeerd’ worden. Het voordeel daarvan is dat het abonnementsgeld niet langer fysiek opgehaald hoeft te worden. Tot nu toe gaat de lokale partner Basix Group India maandelijks langs de dorpen om het abonnementsgeld te innen.  “Dat is een vervelende klus en bovendien tijd- en kostenintensief.”
Ondernemen in India is anders dan in Nederland, andere regels, andere cultuur. Transport van onderdelen? “We moeten er bovenop zitten”, zegt Harmen van Heist. “Een systeem als track and trace bestaat niet.” Werken met lokale partners? “We geven zo min mogelijk trainingen. Laat ze maar hacken. Zo zullen ze het op hun eigen manier doen en het product verbeteren.”

Rural Spark heeft, kortom, een vrij onconventionele manier van zakendoen in India. De komende maanden schrijven de ‘Sparkers’ Harmen, Bart en Evan over hun belevenissen in India. Wat betekent energie voor een Indiër? Hoe zet je een duurzaam energienetwerk op? Lees erover in hun blog.

Deel 1 van het blog 'In de modder': Een eigen stempel is onontbeerlijk

Ondernemen zonder grenzen
Rural Spark is ambassadeur van het programma Ondernemen Zonder Grenzen (OZG): een programma voor Nederlandse ondernemers die willen gaan ondernemen in Latijns-Amerika, Azië of Afrika. Ondernemers worden klaargestoomd om de stap over de grens te maken. In 2013 won Rural Spark de businessplancompetitie van OZG.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons