Partnerbericht

Zonnepanelen: zijn ze eigenlijk wel duurzaam?

Het bouwen aan een duurzame toekomst voor onze kinderen met oog op gezond ondernemerschap is dat waar wij als Nederlanders voor staan. Maar zijn wij als hét voorbeeldland eigenlijk wel duurzaam bezig? Er gaan veel feiten & fabels ten ronde over de duurzaamheid van zonnepanelen zelf. Zo zou er bijvoorbeeld meer co2 worden uitgestoten bij het maken & vervoeren van panelen dan dat ze in hun levensduur ooit zullen besparen.

Maar hallo? Energie opwekken door middel van zon… dat kan toch alleen maar duurzaam zijn? Mabe. Het is dan ook goed om te kijken naar het productieproces van een zonnepaneel. Kritisch zijn mag altijd!

Het productieproces

Om te beginnen: zonnepanelen zijn opgebouwd uit zonnecellen die op hun beurt gemaakt zijn van silicium. Dit materiaal is gemaakt van kwartszand dat verhit en puur wordt gemaakt waarna het gedistilleerd wordt tot silicium. Dit proces kost veel energie en dat levert behoorlijk wat CO2 emissie op. Een reden die vaak wordt gebruikt door de kritische tegenpartij. Echter gemiddeld gezien duurt het twee jaar voordat een zonnepaneel zijn negatieve voetafdruk heeft gecompenseerd. Bij een levensduur van 25 tot 30 jaar betekent dat dat zonnepanelen maar liefst 12 tot 15 keer hun CO2 kosten hebben teruggewonnen in opgewekt vermogen! In dat opzicht zijn panelen dus uiterst duurzaam; een studie aan de universiteit van Utrecht heeft zelfs uitgewezen dat alle panelen ter wereld vanaf 2011 al hun ecologische voetafdruk hebben teruggewonnen.

Recyclen

Nu is het productieproces vanuit een duurzaam oogpunt zeker verdedigbaar, maar wat gebeurd er met panelen die na 25 jaar afgeschreven worden? Volgens Europese wetgeving moet minstens 85% van het gebruikte materiaal hergebruikt kunnen worden voor dezelfde doeleinden. Dit betekent dat de zonnepanelen op zo’n manier gerecycled worden dat er nieuwe panelen van gemaakt kunnen worden. Verschillende zonnepaneel fabrikanten hebben een coöperatie opgericht om deze doelstelling te halen. Inmiddels kan door onderzoek van dit bedrijf 96% van de materialen gerecycled worden in nieuwe panelen, hiermee zitten ze dus ruim boven het gestelde minimum van de EU. Met wereldwijd 350 miljoen nieuwe panelen per jaar is dit erg belangrijk voor de duurzaamheid van de zonne-energie.

De toekomst

Ook als we kijken naar de materialen die gebruikt worden zien we positieve ontwikkelingen. In veel panelen worden de gevaarlijke stoffen lood en cadmium gebruikt, waar veel fabeltjes over zijn ontstaan. Deze twee stoffen kunnen in theorie inderdaad schadelijk zijn voor mens en milieu, maar alleen in het proces van bouwen en hergebruiken. In het algemene gebruik wordt niemand blootgesteld aan deze materialen. En in de laatste jaren wordt er druk gewerkt aan het verminderen van het gebruik van lood en cadmium. In sommige panelen zijn ze niet eens meer aanwezig!

We kunnen dus met zekerheid zeggen dat zonnepanelen zeker duurzaam zijn. In alle facetten van de levenscyclus van een zonnepaneel wordt intensief geïnnoveerd wat de duurzaamheid ten goede komt. Verscheidene studies wijzen ook uit dat zonne-energie een uitstekende manier is om op een bewuste manier stroom op te wekken.

En nu? 

Wil je weten wat zakelijke zonnepanelen voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Vraag vrijblijvend jouw adviesrapport-op-maat aan en wij, Zonnestroom Nederland, rekenen de gehele businesscase inclusief subsidies voor je uit!