Achtergrond

Einde armoede door einde geweld

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De fabriekseigenaar bleek erg gewelddadig te zijn. Hij eiste dat ze voor hem bleven werken totdat ze de lening zouden afbetalen. De eigenaar betaalde amper genoeg om van te kunnen eten, laat staan om de lening mee af te kunnen betalen. Sushil en Mariamma zaten vast in slavernij.

Vluchtpogingen
Toen de kinderen van Sushil en Mariamma ziek werden, probeerden ze samen te vluchten. De eigenaar spoorde hen op. Sushil werd aan een boom vastgebonden en bruut in elkaar geslagen. Mariamma werd door de eigenaar en zijn zoon verkracht. Het was de eerste keer, maar zeker niet de laatste. De man bouwde zelfs een tempel naast zijn huis in Bangalore om daar zijn slaven, waaronder een meisje van twaalf, te verkrachten.

Het maakt de armsten vogelvrij

Bij een vluchtpoging van enkele andere slaven gijzelde de eigenaar drie mannen uit hun dorp van herkomst. Hij liet iedereen weten dat hij de mannen vasthield en martelde totdat de gevluchte slaven terug zouden keren. Angst voor de politie had de fabriekseigenaar niet.

Human Development report
Gisteren werd het jaarlijkse Human Development report van de organisatie UNDP gepubliceerd. Volgens het rapport is het belangrijk meer aandacht te schenken aan de kwetsbaarheid van de armsten onder de wereldbevolking. Dan kan ontwikkelingswerk resultaat hebben. De 3,5 miljard armsten van de wereld, méér dan de rijken, zijn erg kwetsbaar voor geweld en machtsmisbruik, weet mensenrechtenorganisatie International Justice Mission (IJM). Het rechtssysteem in hun land werkt niet. Hierdoor komen zij alleen maar verder in armoede terecht.

Slavernij wereldwijd
Het verhaal van Sushil en Mariamma staat niet op zich. Wereldwijd worden er volgens de Global Slavery Index 29,8 miljoen slaven gehouden. Dit is meer dan ooit eerder zo is geweest in de wereldgeschiedenis. En de eigenaren proberen hun misdaden nauwelijks te verhullen. Slavernij is dan wel verboden in bijvoorbeeld India, het rechtssysteem komt niet op voor de armsten die in de val worden gelokt. De kans dat daders door de bliksem getroffen worden, is groter dan dat daders worden berecht.

Moderne slavernij is één voorbeeld van de kwetsbaarheid van de armsten. Ook verkrachtingen van kinderen, mensenhandel, illegale landonteigening of politiegeweld komen dagelijks voor. Kwaadwillenden kunnen door een slecht rechtssysteem doen en laten wat zij willen. Zij weten namelijk dat niemand het voor de arme bevolking opneemt. Corrupte politieagenten, openbaar aanklagers die onvoldoende middelen bezitten om hun werk te doen, rechters die niet of nauwelijks zijn getraind… Het maakt de armsten vogelvrij.

Gedeeltelijke oorzaak
Het is onmogelijk om een eind aan armoede te maken als we geen eind maken aan de plaag van dagelijks geweld in ontwikkelingslanden. Geweld is niet alleen het gevolg, maar ook een gedeeltelijke oorzaak van armoede. Ontwikkelingswerk is belangrijk en gelukkig vaak positief levensveranderend. Maar ontwikkelingswerk kan het vele geweld niet stoppen.

Het is tijd dat we ons verder bewust worden van het feit dat iedereen recht heeft op veiligheid en op een rechtssysteem dat beschermt tegen geweld. Voor de miljarden kinderen, vrouwen en mannen die hier dagelijks onder te lijden hebben, is het versterken van rechtssystemen een kans om uit de armoede te klimmen.

Afbeelding: United Nations Photo

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons