De bouw van Westermeerwind, onderdeel van het grootste windmolenpark van Nederland, kan van start gaan nu de financiering rond is. Gisteren maakten ASN Bank, Triodos Bank, ING en Rabobank bekend te tekenen voor 320 miljoen euro.
Tevens werd bekend dat Eneco de komende vijftien jaar stroom zal afnemen van 74 van de in totaal 86 windmolens. RWE/Essent kondigde al eerder aan stroom af te nemen van de overige turbines. Westermeerwind heeft nu dus afnemers voor alle stroom die het zal produceren.
De turbines van Westermeerwind komen in het IJsselmeer te staan. Het project is onderdeel van Windpark Noordoostpolder, dat het grootste Nederlandse windpark moet worden. Op zee verrijzen grotere windmolenparken maar binnengaats is Windpark Noordoospolder de grootste van Nederland. In totaal moeten 86 molens 400 duizend huishoudens van elektriciteit voorzien.
Na de zomervakantie begint de aanleg, te beginnen met een transformatiestation en de bekabeling. Maart 2015 moet de bouw op het IJsselmeer van start gaan. Als alles volgens plan verloopt, zullen de IJsselmeerturbines stroom leveren aan 160 duizend huishoudens.
Het bouwen van het park heeft heel wat voeten in de aarde gehad. In 1996 zetten twee boeren uit de Noordoostpolder de eerste stappen. Het doel was om een windmolenpark te bouwen voor en van de bewoners in de buurt. Naast de financiering van de banken, kunnen inwoners van de gemeente Noordoostpolder, Urk en Lemsterland deelnemen in het windpark door het kopen van aandelen of obligaties.
Windmolens in het IJsselmeer zijn omstreden. Een groep inwoners van Urk zijn bijvoorbeeld fel tegen. En ook in de Friese steden Hindelopen en Makkum loopt men te hoop tegen windmolens in het IJsselmeer. Inwoners vrezen dat de turbines, die wel 180 meter hoog kunnen zijn, het uit- en aangezicht van de historische steden zullen bederven.
Beeld: www.westermeerwind.nl