Op zaterdag 19 juli werd de dertiende en laatste sessie van de VN-werkgroep die zich bezig hield met de Sustainable Development Goals afgesloten met de geboorte van een nieuwe set doelen. Deze zijn bedoeld om extreme armoede in de wereld uit te bannen en de planeet te beschermen voor toekomstige generaties.
Het voorstel bevat doelen die een breed scala aan duurzame ontwikkelingsvraagstukken behandelen, waaronder het beëindigen van armoede en honger, het verbeteren van gezondheidzorg en onderwijs, het verduurzamen van steden, het tegengaan van verdere klimaatverandering en het beschermen van oceanen en bossen.
Vervolgstappen
Het voorstel van de VN-werkgroep zal tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in september dit jaar worden besproken als onderdeel van een wereldwijde ontwikkelingsagenda. Wereldleiders zullen de uiteindelijke set doelen naar verwachting in september 2015 vaststellen. Voordat dit zover is, kan er nog veel veranderen aan de zeventien doelen die nu voorgesteld zijn.
Van de millenniumdoelen naar duurzame ontwikkelingsdoelen
De millenniumdoelen (MDG’s) worden door velen gezien als dé belangrijkste en meest succesvolle wereldwijde afspraken voor armoedebestrijding. Meerdere doelen zijn al behaald en de verwachting is dat meer doelen zullen worden bereikt tegen het einde van 2015, het jaartal waarin de doelen aflopen.
Wereldleiders hebben opgeroepen tot een ambitieuze lange-termijn duurzaamheidsagenda als opvolger van de huidige MDG’s. De nieuwe agenda gaat verder waar de oude ophield. Was het eerste doel van de MDG’s nog het halveren van extreme armoede, de SDG’s streven naar het volledig uitbannen van extreme armoede (“getting to zero by 2030”). Daarnaast gaat de nieuwe agenda voor alle landen gelden.
Mijlpaal
Volgens Wu Hongbo, de onder-secretaris-generaal van UN DESA (United Nations Department of Economic and Social Affairs), brengt het voorstel van de VN-werkgroep “(…) economische, sociale en milieuaspecten in één enkele set van doelen samen als nooit tevoren.” “De lidstaten van de Verenigde Naties hebben een vastberadenheid en bereidheid laten zien om samen te werken voor mens en milieu,” aldus Hongbo. Volgens Hongbo belooft dit veel goeds voor de onderhandelingen die vanaf september 2014 van start gaan.
Reacties vanuit het maatschappelijk middenveld
Volgens diverse maatschappelijke organisaties kunnen de uitkomsten van de VN-werkgroep gezien worden als een goede stap vooruit. Ze uiten wel een aantal zorgen. Verschillende ontwikkelingsorganisaties vinden de formulering van sommige doelen te zwak. Zo staat er in doel zes dat iedereen toegang moet hebben tot veilig en betaalbaar drinkwater. Organisaties vinden dat ‘toegang tot’ vervangen moet worden door ‘recht op’, en vinden dat er meer aandacht moet zijn voor mensenrechten.
Een aantal klimaatorganisaties beschrijven de doelen als een “belangrijke stap in de richting van een eerlijkere, veiligere en schonere wereld”. Volgens hen, erkent een groeiend aantal landen het belang van het aanpakken van klimaatverandering in relatie tot het uitbannen van armoede. Ook wordt door diverse organisaties optimistisch gesproken over de aandacht die er is voor vrede en veiligheid (doel 16 in het voorstel van de VN-werkgroep).
Wel geven diverse organisaties aan dat het een uitdaging blijft om de zeventien ambitieuze doelen in het uiteindelijke raamwerk te krijgen. Er zijn namelijk een aantal hete hangijzers zoals reproductieve gezondheid en rechten, ongelijkheid, klimaatverandering en vrede. Hoewel deze kwesties in het huidige voorstel staan, blijven ze onderwerp van discussie. Daarnaast is het grote vraagstuk voor de komende tijd de financiering van de nieuwe afspraken.
Goal 1: End poverty in all its forms everywhere
Goal 2: End hunger, achieve food security and improved nutrition, and promote sustainable agriculture
Goal 3: Ensure healthy lives and promote well-being for all at all ages
Goal 4: Ensure inclusive and equitable quality education and promote life-long learning opportunities for all
Goal 5: Achieve gender equality and empower all women and girls
Goal 6: Ensure availability and sustainable management of water and sanitation for all
Goal 7: Ensure access to affordable, reliable, sustainable, and modern energy for all
Goal 8: Promote sustained, inclusive and sustainable economic growth, full and productive employment and decent work for all
Goal 9: Build resilient infrastructure, promote inclusive and sustainable industrialization and foster innovation
Goal 10: Reduce inequality within and among countries
Goal 11: Make cities and human settlements inclusive, safe, resilient and sustainable
Goal 12: Ensure sustainable consumption and production patterns
Goal 13: Take urgent action to combat climate change and its impacts
Goal 14: Conserve and sustainably use the oceans, seas and marine resources for sustainable development
Goal 15: Protect, restore and promote sustainable use of terrestrial ecosystems, sustainably manage forests, combat desertification, and halt and reverse land degradation and halt biodiversity loss
Goal 16: Promote peaceful and inclusive societies for sustainable development, provide access to justice for all and build effective, accountable and inclusive institutions at all levels
Goal 17: Strengthen the means of implementation and revitalize the global partnership for sustainable development