De reis naar het beloofde land brengt veel risico’s met zich mee. Zo kunnen de migranten van de trein afvallen of uitdrogen in de woestijn, maar ook in handen vallen van criminele bendes in Mexico, die de migranten beroven of ontvoeren voor de mensenhandel, en van de corrupte politie. Volgens Daphne blijven de migranten optimistisch. “Hen kan niets gebeuren, want God reist met hen. Zij lopen geen gevaar, dat zijn alleen de anderen. Zo hoopvol moet je denk ik ook wel zijn, anders begin je niet aan zo’n reis.” Daarnaast willen ze niets weten over de gevaren die ze tegen gaan komen. “Daar sluiten ze zich van af. Ze leven met de dag en problemen lossen ze pas op als ze zich voordoen.” Migranten worden gemotiveerd om de reis te maken door de positieve verhalen van familieleden die de reis al gemaakt hebben. Voor kinderen is deze motivatie nog sterker aanwezig, omdat hun ouders vaak al in de VS wonen.
Reactie vanuit de VS
President Barack Obama heeft het Congres pasgeleden een extra bedrag van 3,7 miljard dollar, omgerekend zo’n 2,7 miljard euro, gevraagd om de steeds groeiende immigratie vanuit Mexico aan te kunnen. Obama wilt het grootste gedeelte van dit geld, bijna de helft, besteden aan de opvang van kinderen die zonder begeleiding naar de Verenigde Staten migreren. Daphne heeft gereageerd op de toenemende migratie naar de VS en de manier waarop Obama hiermee omgaat: “Het is een vicieuze cirkel waar geen simpele oplossing voor is. Als Obama de kinderen uitzet/deporteert, gaan ze de reis nog een keer maken. Maar als hij ze niet uitzet, trekt dat nieuwe kinderen aan om de reis te maken.” Zelf heeft Daphne weinig reizende kinderen gezien in de herberg waar ze heeft gewerkt, maar vooral sterke mannen “in de bloei van hun leven”. Deze migranten zijn belangrijk voor de economie in de VS. Vooral in het zuiden zijn fysiek sterke werknemers hard nodig.
Oplossing?
Daphne oppert zelf twee oplossingen voor de toenemende migratie vanuit Mexico. Door het legaliseren van drugs in Midden-Amerika zullen jongere kinderen minder snel lid worden van drugsbendes en neemt de misdaad af waardoor kinderen weer veilig over straat en naar school kunnen en ze minder redenen hebben om naar de Verenigde Staten te immigreren. Een andere oplossing volgens Daphne is het herverdelen van de welvaart, waardoor in landen als Honduras en El Salvador de armoede afneemt. Wel geeft ze toe dat beide oplossingen heel ver weg liggen. “Maar ik zie geen andere oplossingen. Obama kan er extra geld tegenaan gooien om meer kinderen te deporteren, of op te vangen, of kindersmokkelaars over de grens te zetten, het helpt niet. Het is symboolpolitiek.” Hoewel dit heel zwaar klinkt, laat Daphne ook weten dat ze een hele mooie ervaring rijker is. De migranten waren positief en werden gemotiveerd doordat zij tijd vrij nam om daar vrijwilligerswerk te verrichten. “We hebben veel gelachen, samen gevoetbald, verhalen uitgewisseld, en ik kon hen een hart onder de riem steken.” Ze hoopt dat de migranten goed worden opgevangen in de VS: het land is er groot genoeg voor en bestaat bij de gratie van de migranten. En hetzelfde geldt voor Europa, voegt ze eraan toe.
Nu Daphne weer thuis is, weet ze waarom zij in hemelsnaam naar Mexico ging om met migranten te werken. “Om te kunnen relativeren, om me in het onderwerp van migratie te verdiepen, om een poging te wagen iets beter Spaans te leren verstaan en spreken, om mezelf beter te leren kennen, om meer zelfvertrouwen te krijgen, om mijn vrienden, collega’s en familie te gaan missen en om mijn leven in Nederland nog meer te waarderen.”
Voor meer ervaringsverhalen en om ook zo’n geweldige reis te maken, ga naar www.siw.nl.
Tekst: Myra Huijnen