Het eerste gesprek vond plaats op maandag, dag van quarantaine in Freetown.
Een uitgaansverbod, heftig.
“Ja, Freetown is vandaag een spookstad geworden. Iedereen blijft binnen, je ziet alleen politie op straat. Er rijden sensitization cars rond die mensen op de gevaren van ebola wijzen. De lokale bevolking heeft daar nog weinig besef van. Voor veel mensen bestaat ebola pas sinds president Koroma de noodtoestand uitriep."
Maakt het je angstig?
“Dat valt wel mee. Je moet mensen echt aanraken om besmet te raken, of binnen 15 minuten iets dat een besmet persoon heeft aangeraakt. Het virus verspreidt zich niet via de lucht. Het sterftecijfers is ook lager dan men verwachtte. Als je het hebt opgelopen, ga je niet per definitie dood. Je kunt beter worden, je raakt alleen het virus niet meer kwijt.Ik doe nu geen hardlooprondjes meer door de stad, want je botst makkelijk tegen iemand op. Je schudt ook geen handen meer, en in de sportschool breng je je eigen mat mee. Het uitgaansleven is zo ongeveer stil komen te liggen.
"Ik merk dat mijn vrienden elkaar blijven omhelzen, alsof wij blanken geen ebola kunnen krijgen. We beschermen ons waarschijnlijk beter dan de Sierraleonezen, omdat we weten wat de gevolgen zijn. Met de groep Nederlanders hier hebben we onze eigen whatsapp-groep waarin we elkaar op de hoogte houden. Maar het virus discrimineert niet.”
Heeft je programma er last van?
“Nog niet. Vorige week hadden we een assessment voor potentiële deelnemers aan het programma. Iedereen moest zijn handen wassen voor bijeenkomst, en daarmee konden we het door laten gaan. Ik vrees wel voor de komende tijd, als het virus zich verder verspreidt. Het openbare leven kan dan helemaal tot stilstand komen.”
Vandaag, vrijdag, volgde een update van Sjierly.
“De vluchtmaatschappijen die stoppen met vliegen, de WHO die een internationale noodsituatie uitroept en mensen die roepen dat er iemand is overleden, die uit een vlucht uit Sierra Leone kwam, creeeren meer oproer en onrust dan de situatie zelf. Ik vraag me af of de WHO en andere organisaties ook zo rigoreus zouden zijn als het niet zo besmettelijk was – als er geen Amerikanen waren die nu zijn overleden en het Westen geen gevaar zou lopen…
Mensen moeten goed beseffen dat het oplopen van ebola niet heel makkelijk is. Het is makkelijker om influenza te krijgen. De gevolgen zijn echter, uiteraard, wel veel heftiger. En de manier waarop je aan je eind komt – je lichaam wordt basically van binnenuit vernietigd – is verschrikkelijk.
"Hier in Sierra Leone is iedereen na de speech van president Koroma deze week veel alerter. Het is wel een probleem dat er nog te veel lokale mensen zijn die niet geloven in ebola en niet inzien wat je moet doen om niet besmet te raken. Veel mensen doen er een beetje lacherig over. "It's not a laughing matter!"
Er is gisteren – 7 augustus- een persbericht uitgegaan van de regering dat onder meer. de motor taxis alleen nog van 7 uur 's ochtends tot 7 uur 's avonds mogen rijden en dat alle nachtclubs en 'bioscopen' dicht moeten. Maar de regering onderneemt nog veel te weinig actie. Quarantaine wordt heel nalatig uitgevoerd – zieke mensen kunnen gewoon bezoek krijgen! – en hoe minder duidelijk de regering is over wat wel en niet mag, hoe minder serieus het volk zich gedraagt.Er is beduidend meer actie nodig vanuit de regering, strengere maatregelen en die moeten worden gemonitord. Want hoe het nu gaat, is het een verloren zaak. Ik kwam er deze week achter dat er ebola is geconstateerd in het ziekenhuis 500 meter van mijn huis …
Als het zo blijft gaan in Freetown, wordt het een lopend vuurtje en dat mag niet gebeuren."
www.schoolingforlife.net