“Jongeren hebben de macht om de wereld te veranderen”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Kehkashan Basu (14) uit Dubai plantte haar eerste boom op haar achtste. Nu combineert ze school met haar werk voor de Verenigde Naties en haar eigen stichting, Green Hope UAE. Ze wil kinderen en jongeren in beweging krijgen voor een duurzame en groene toekomst.

Je bent nog maar 14 jaar en al zo actief. Wie of wat inspireerde jou?
“Ik heb mij altijd al een natuurredder gevoeld. Ik ben geboren op de Internationale Dag voor het Milieu en op mijn achtste ben ik begonnen met het planten van een boom. Mijn ouders hebben mij altijd gestimuleerd om mijn dromen te volgen. Zij steunen mij en leren mij hoe ik mijn tijd het beste in kan delen. School is ook erg belangrijk voor mij. Ik haal goede cijfers en ik heb al twee academische prijzen gewonnen. Daarnaast speel ik gitaar, piano en zing ik. Mijn organisatie Green Hope UAE (United Arab Emirates) en de leden zijn als een familie voor mij. We zijn allemaal goede vrienden en we genieten van het werk dat we doen, terwijl we tegelijk werken aan een betere wereld.”

Kehkashan Basu (14) is een bezige bij. Ze is oprichter en directeur van haar eigen stichting Green Hope UAE, ze coördineert de groep voor kinderen en jongeren bij het milieu programma van de Verenigde Naties (UNEP), is jongerenambassadeur bij World Future Council en voorzitter van het International Youth Council.

Je richtte je eigen stichting op toen je twaalf was. Wat doen jullie precies?
“Samen met zeshonderd jonge leden van mijn stichting Green Hope UAE vecht ik voor een beter klimaat en tegen landdegradatie. Zo planten wij bijvoorbeeld op elke bijzondere gelegenheid een boom. Op dit moment hebben we al meer dan drieduizend bomen gepland in onder andere Brazilië, India, Indonesië, de Verenigde Arabische Emiraten en Kenia.”

“Daarnaast organiseren we diverse bewustwordingsactiviteiten om kennis over verschillende aspecten van duurzaamheid te verspreiden. Onlangs organiseerden wij bijvoorbeeld samen met de gemeente Dubai een project om kennis over afvalscheiding te vergroten. In drie dagen tijd gingen we van deur tot deur om bewoners van driehonderd huishoudens te informeren over het nut van afvalscheiding. Hoewel de temperatuur boven de 40 graden Celsius uitkwam, was het een zeer geslaagde actie.”

Waarom heb je Green Hope UAE opgericht?
“Op mijn twaalfde nam ik deel aan de VN Duurzaamheidstop Rio+20. Toen ik terugkwam uit Rio de Janeiro wilde ik een bijdrage leveren aan het realiseren van een groene economie en duurzame ontwikkeling. Ik heb toen Green Hope UAE opgericht om kinderen en jongeren in de Verenigde Arabische Emiraten te betrekken bij bewustwordingsactiviteiten.”

Wat wil je bereiken?
“Met mijn projecten streef ik naar het realiseren van een duurzame wereld waar er een balans is tussen economische, sociale en ecologische ontwikkeling. Daarnaast hoop ik zoveel mogelijk jongeren en kinderen bewust te kunnen maken van een duurzame levensstijl. Dit doe ik door bewustwordingsactiviteiten te organiseren, zoals het geven van presentaties op scholen, het planten van bomen en door samen al het plastic op het strand op te ruimen. Verder wil ik heel graag voor de Verenigde Naties werken en aan Harvard studeren. En ik hoop natuurlijk mijn werk te kunnen blijven voortzetten en zoveel mogelijk kinderen en jongeren te kunnen betrekken bij milieuvraagstukken.”

Waarom is het belangrijk om jonge mensen te betrekken bij milieuvraagstukken?
“Kinderen en jongeren zijn de toekomstige generaties en we moeten nu handelen voordat het te laat is. We hebben allemaal het recht om te weten in wat voor wereld we zullen leven als we opgroeien. Ik denk dat kinderen en jongeren de belangrijkste groepen zijn om bewustwording te vergroten en te verspreiden. Jonge mensen hebben veel energie en door hen te betrekken bij deze vraagstukken, zullen zij anderen inspireren en hun kennis delen met familie en vrienden.”

Hoe kunnen jonge mensen een bijdrage leveren?
“Door te beginnen met iets kleins. Ze kunnen bomen planten of kennis delen over duurzame energie, afvalscheiding en duurzame consumptie. Ik geloof echt dat kleine dingen kunnen uitgroeien tot een wereldwijd initiatief. Als jonge generatie zijn we in staat om dit te doen.”

Zou je nog iets willen meegeven aan jongeren in Nederland?   
“Neem die extra stap en loop die extra mijl voor het realiseren van een duurzame toekomst. Wacht niet op anderen om dit voor jou te doen, maar start vandaag nog. Plant vandaag je eerste boom, praat met je vrienden over het milieu en verspreid de boodschap dat het anders kan. Ik geloof dat wij – kinderen en jongeren – de macht hebben om de wereld te veranderen.”

Kehkashan Basu coördineert de groep voor kinderen en jongeren bij het milieu programma van de Verenigde Naties (UNEP). Ze mocht in juni dit jaar een speech geven bij de Verenigde Naties in New York:

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons