Nu de stroperij weer enorm is toegenomen, laait de discussie opnieuw op: moet de handel in ivoor legaal gemaakt worden? Sommige natuurbeschermers geloven dat dat juist de enorme afslachting van olifanten kan tegengaan. Een goed gereguleerde legale handel en strenge handhaving zouden volgens hen de zwarte handel in ivoor laten verdwijnen. Vooralsnog zijn er meer natuurbeschermers tegen het opheffen van het verbod op ivoor dan voorstanders.
Corruptie
Velen zeggen dat het legaliseren van de handel in ivoor simpelweg niet mogelijk is. Volgens Elizabeth Bennett, natuurbeschermer en vicepresident voor het behoud van diersoorten bij de Wildlife Conservation Society (WCS), komt dat door corruptie in sommige landen. Voordat de corruptie in de in ivoor handelende landen opgelost is, zijn we tientallen jaren verder. Zo veel tijd heeft de olifant niet meer: volgens Benett is sinds 2007 de wereldwijde illegale handel in ivoor verdubbeld.
Pro-ivoorhandel
Daniel Stiles is nog steeds tegen handel in bewerkt ivoor, maar pleit wel voor beperkte legale handel met China in onbewerkt ivoor. Daniel Stiles is lid van de International Union for Conservation of Nature’s African Elephant Specialist Group (AfESG). Hij legt uit dat het meeste bewerkte ivoor komt van olifanten die gedood zijn om hun slagtanden, en dat is illegaal. Volgens Stiles is de oplossing om het onbewerkte ivoor van streng gecontroleerde Afrikaanse voorraden te laten komen. De slagtanden komen op die manier van olifanten die aan een natuurlijke dood zijn gestorven.
Nog steeds geen overeenkomst
Na zo’n lange tijd is er nog steeds geen overeenkomst over hoe olifanten beschermd zouden moeten worden. Volgens de voorzitter van de Wetenschappelijke Adviescommissie voor de Amboseli Trust for Elephants, Phyllis Lee, komt dat door hebzucht, eigenbelang, en het gebrek aan ethische waardering van olifanten.
Lees hier meer.