Op de Constitutie Avenue in Islamabad, waar het nationale Pakistaanse parlement en de ambtswoning van premier Nawaz Sharif aan liggen, lijkt het alsof de oorlog is uitgebroken. Grote zeecontainers, kilometers prikkeldraad en zwaar bewapende militairen moeten de aanhangers van oppositieleider Imran Khan in bedwang houden. Zij dreigen telkens opnieuw Sharif’s huis aan te vallen. Eerder bestormden ze de nationale tv-zender, sloegen apparatuur aan diggelen en verstoorden urenlang alle uitzendingen. Het leger heeft de bewaking van alle strategische gebouwen inmiddels overgenomen.
Wij gaan pas naar huis als deze corrupte en fascistische regering er niet meer is
Van het dak van een van de zeecontainers roept Imran Khan zijn aanhangers op tot meer burgerlijke ongehoorzaamheid. “Wij gaan pas naar huis als deze corrupte en fascistische regering er niet meer is. Niet eerder in onze geschiedenis werd er op dergelijk grote schaal met de verkiezingsuitslag gefraudeerd”, houdt Khan zijn publiek voor.
Hij vergelijkt Nawaz Sharif met Hitler en diens broer premier Shabaz van de machtige provincie Punjab met Mussolini. Vorig jaar tijdens de verkiezingen in mei zou de Pakistaanse Moslim Partij van Sharif met de uitslag hebben geknoeid.
Niet als bendeleider
In de oude stad van lahore zit theeverkoper Mahmud Javed (58) met zijn theestalletje weliswaar ver van het ‘oorlogsgeweld’ in de hoofdstad vandaan, in zijn portemonnee voelt Javed maar al te goed de gevolgen van de demonstraties tegen de regering van premier Sharif. Klanten komen nauwelijks. Sinds oppositieleider Imran Khan en de geestelijke leider Tahirul Qadri vier weken geleden onafhankelijk van elkaar met hun protestbijeenkomsten begonnen waarin zij het aftreden van Sharif eisen, zag hij zijn inkomsten met meer dan de helft teruglopen.
Javed deelt de mening van de meeste Pakistanen dat als Khan vindt dat Sharif vorig jaar op grote schaal met de verkiezingsuitslag heeft gefraudeerd, hij als politicus zijn gelijk in het parlement moet halen en niet als bendeleider op straat.
[[{“fid”:”29629″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Pakistaanse man”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Pakistaanse man”},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_volle_breedte media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”,”id”:”styles-6-0″}}]]Pakistaanse man strijkt de was voor mensen in de buurt.
Demonstraties leggen economie stil
De aanhang van zowel Khan als Qadri slinkt met de dag. Toch zien zij met slechts een paar duizend demonstranten kans het dagelijkse leven in Pakistan flink te verlammen. Sinds een maand bezetten zij de toegang tot overheidsgebouw waardoor die onbereikbaar zijn. Geen ambtenaar kan naar zijn werk. Buitenlandse investeerders blijven weg. Geschat wordt dat de staat en het bedrijfsleven bijna 4 miljard euro aan inkomsten misliepen. Tot grote frustratie van premier Sharif heeft de Chinese president afgelopen weekeinde zijn bezoek aan Pakistan afgezegd. China als grootste handelspartner had beloofd miljarden euro’s in de zwaar veroudere energiesector te investeren. De meeste Pakistan hebben slechts enkele uren per dag stroom.
De demonstraties zijn genant
Theeverkoper Javed vindt dat Khan zijn ‘circus’ moet opbreken. Ook Qadri, een professor in de islamitische leer die wereldwijde bekendheid geniet vanwege zijn antiterreur-toespraken, zou verstandig moeten zijn. Javed noemt de demonstraties genant nu door de verlate moessonregens rivieren buiten hun oevers zijn gebarsten en duizenden bewoners op de vlucht sloegen. Bijna honderd mensen kwamen om. Een deel van het leger is al uit de ‘rode zone’, waar de demonstranten zich in Islamabad ophouden, weggehaald om de in nood verkerende Pakistanen te helpen. Maar Khan weigert zijn container voor het parlementsgebouw te verlaten. “Imran weet niet hoe hij zijn gezicht moet redden”, vertelt een adviseur van hem op anonieme basis. Khan belooft pas te vertrekken als een miljoen aanhangers Sharif naar huis krijgen.” Sharif stapt niet op.
Terug bij af?
Vriend en vijand delen Khan’s mening dat de Sharifdynastie corrupt is. Theeverkoper Javed wijst naar een nieuwe, compleet overbodige flyover boven de Oude Stad. “Sharif doet niets voor de armen behalve het bouwen van grote infrastructurele waarbij zijn familie miljoenen dollars aan commissie opstrijkt.” Toch moet Khan wachten tot de volgende verkiezingen om zijn gelijk te halen.
Khan’s adviseur heeft Imran op zijn hart gedrukt de aftocht te blazen. Het leger heeft zich tot nu toe afzijdig gehouden. Maar hoe lang nog? Als de demonstraties niet stoppen en Pakistan verder richting de afgrond glijdt, bestaat de kans dat de militairen opnieuw de macht overnemen. Bijna de helft van de geschiedenis bestuurden zij het land. Met een generaal in het paleis is de Pakistaanse democratie weer terug bij af.
[[{“fid”:”29631″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Pakistaanse zwerver”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Pakistaanse zwerver”},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_volle_breedte media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”,”id”:”styles-6-0″}}]]Een zwerver op straat in Islamabad.