“Eet meer plant”, is de boodschap van vertrekkend VU-biochemicus Harry Aiking zaterdag 25 oktober in de Volkskrant. Het interview is een warm pleidooi voor het eten van meer groenten en minder vlees en zuivel. Niet omdat het gezonder is, maar omdat minderen in dierlijke eiwitten een grote bijdrage kan leveren aan een beter milieu. Mooi idee, zeker als je daarin kinderen – de consumenten van later – mee kan krijgen. Een meerderheid van de kinderen wil wel minderen met vlees blijkt uit onderzoek van NCDO. Er is echter nog een lange weg te gaan.
Vlees eten is van alle leeftijden
De overgrote meerderheid van de Nederlandse kinderen tussen de 9 en 12 jaar, 83 procent, eet vaak of altijd vlees. Kinderen kiezen lang niet altijd zelf wat ze eten. Ouders doen de boodschappen en bepalen veelal wat er op tafel komt. Dan is die 83 procent opeens ook goed te plaatsen, want 80 procent van de volwassen Nederlanders eet vaak vlees.1 Ook als kinderen opgroeien, lijkt daarin niet veel te veranderen. In de leeftijdscategorie 12 tot 18 jaar geeft 88 procent aan vaak of altijd vlees te eten.2
Vlees eten en voedselzekerheid
Door minder dierlijke eiwitten te eten kun je de negatieve impact van je maaltijd op mens, dier en milieu verminderen.3 Het eten van dierlijke producten, draagt onder meer bij aan uitstoot van broeikasgassen en schaarste aan land en water. En zo op termijn aan grotere voedselonzekerheid. Een deel van de kinderen ziet het wel zitten om zelf problemen aan te pakken door minder vlees te eten. Bijna 60 procent geeft aan minder vlees te willen eten als er daardoor meer eten is voor andere mensen op de wereld. Dat betekent echter ook dat een substantieel deel van de kinderen (40%) hun vlees liever niet zou laten staan voor een ‘eerlijker’ wereld.
Onderzoek onder kinderen
NCDO voerde dit onderzoek onder ruim 1.100 Nederlandse kinderen uit, deels in opdracht van Samsam – Educatief platform voor wereldwijze kinderen (zie ook www.samsam.net). In de nieuwste editie van Samsam, online en als magazine beschikbaar op 4 november, wordt uitgebreid ingegaan op wel of geen vlees eten en alles wat daarbij komt kijken in de wereld.
1 Van Elfrinkhof, A, Boonstoppel, E., VanGent, M & L. Hogeling (2014). Hoe duurzaam zijn Nederlanders in 2014? NCDO: Amsterdam; Boonstoppel, E., & A. van Elfrinkhof (2013). Nederlanders en de Wereld 2013. NCDO: Amsterdam
2Hogeling, L., & M. van Gent (2013). Jongeren en de wereld 2013. NCDO: Amsterdam.
3NCDO (2013). De voordelen van minder vlees. NCDO: Amsterdam.