30 oktober
Van hoofdstad naar hofstad
Honderd Nederlandse gemeenten, een kwart van het totaal, spannen zich in om de titel Fairtrade Gemeente te behalen of te behouden. In totaal sleepten 50 gemeenten, waaronder Amsterdam, Groningen, Rotterdam, Tilburg en Utrecht deze titel in de wacht. Door de campagne namen in al die gemeenten al ruim 3.700 organisaties fairtrade structureel op als norm voor hun inkoopbeleid. Van de zeven grootste gemeenten in Nederland is alleen Den Haag nog geen Fairtrade Gemeente. Daarom daagde Kajsa Ollongren, locoburgemeester van Amsterdam, zaterdag Joris Wijsmuller, wethouder duurzaamheid van gemeente Den Haag, uit om het voorbeeld van de hoofdstad te volgen. Joris Wijsmuller: “We gaan ermee aan de slag! De titel Fairtrade Gemeente past bij Den Haag als hofstad en als stad van Vrede en Recht. We proberen de titel binnen één jaar te halen.”
Fairtrade Gemeenten vieren Fairtrade Week
De overhandiging van de titel Fairtrade Gemeente aan Amsterdam was de aftrap van de jaarlijkse Fairtrade Week. Deze week duurt van 25 oktober tot en met 1 november. Op 30 oktober en 1 november nemen respectievelijk ook gemeente Borne en Lochem de titel Fairtrade Gemeente in ontvangst. Daarnaast organiseren ook andere Fairtrade Gemeenten (in wording) vele activiteiten variërend van een Fair Fashion Event in Utrecht, een Fairtrade Aanschuifmaaltijd in Culemborg, en een fairtrade bakwedstrijd in Berlicum. Bovendien zorgen ruim 4.300 supermarkten en winkels in heel Nederland voor aanbiedingen van fairtrade producten.
Over Fairtrade Gemeente
De titel Fairtrade Gemeente toont aan dat een lokale overheid, winkels, bedrijven, horeca, organisaties en inwoners samen zorgen voor meer eerlijke handel. Een onafhankelijke jury, onder leiding van Jacobine Geel, oordeelt of gemeenten voldoen aan zes campagnecriteria. Fairtrade Gemeente Nederland is een initiatief van ICCO, Stichting Max Havelaar en Wereldwinkels en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nationale Postcode Loterij.
De campagne is actief in 40 landen, waaronder België, Verenigd Koninkrijk, Australië, Japan, Zuid-Korea, Ghana en Brazilië. De 1.557 ‘Fairtrade Towns’ zorgen dat meer boeren en producenten in ontwikkelingslanden kunnen werken onder fairtrade voorwaarden, zodat zij zelf kunnen investeren in een duurzame toekomst voor hun bedrijf en familie. Via fairtrade krijgen zij een goede betaling en kunnen zij werken en leven onder veilige en gezonde omstandigheden. Wereldwijd profiteren er meer dan zes miljoen mensen in ontwikkelingslanden van de effecten van fairtrade.