De Groene Paal: heipaal die je huis verwarmt en koelt

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Flip Verbeek vertelt met veel enthousiasme over zijn Groene Paal, een funderingspaal die niet alleen het huis ondersteunt, maar ook warmte onttrekt aan de grond. Deze warmte kan met behulp van een warmtepomp het huis opwarmen en zorgen voor een warme douchestraal. Daarnaast kan de ‘groene’ heipaal in de zomer een huis koelen, zonder gebruik te maken van een airco: het onttrekt koude uit de grond en deze kun je door het huis pompen. Geen droge ogen of keel meer, maar een behaaglijke koelte in de zomer met de juiste luchtvochtigheid en dito warmte in de winter. De techniek zorgt voor een aanzienlijke CO2-reductie. Geen wonder dat Flip Verbeek recentelijk is uitgeroepen tot meest duurzame ondernemer van het midden- en kleinbedrijf in Amsterdam-Centrum.

[[{“fid”:”31451″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“alt”:”De Groene Paal”,”height”:”327″,”width”:”581″,”class”:”media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”}}]]

‘Kan niet’ ken ik niet
“Ik was eigenaar van een bouwbedrijf en daar was ik steeds vaker bezig met het aanbrengen van nog meer luxe en vernuft in woningen”, zegt Verbeek. “Ik wilde mijn kennis zinvoller inzetten. Ik ben een technische creatieveling en kijk naar dingen op een andere manier dan de meeste mensen. Als mensen zeggen dat iets niet kan, antwoord ik: ‘kan niet’ ken ik niet. Ik ga dan juist onderzoeken of ik het alsnog gedaan kan krijgen. Zo wilde ik eerst kijken of je door warmte uit de lucht te halen, in combinatie met een warmtepomp, een woning kunt verwarmen. Dat kan, maar dit vraagt een hoog energieverbruik, neemt veel ruimte in en maakte veel lawaai. Niet zo’n succes dus.”

[[{“fid”:”31518″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]Flip Verbeek met de DAM-prijs voor ‘meest duurzame ondernemer’ van Amsterdam-Centrum.

Verbeek deed vervolgens onderzoek naar nuttig gebruik van de warmte uit de grond. Hij reisde er heel Europa voor af. In Scandinavische landen wordt hier al veel mee geëxperimenteerd, maar in Oostenrijk vond hij een geschikte zakenpartner. “Dit bedrijf vertelde me dat de natte ondergrond in Nederland zeer geschikt is om warmte uit te wisselen. Heipalen leken mij daarvoor het meest geschikt, die staan immers diep in de natte grond. Met dit Oostenrijkse bedrijf kwam ik tot een goede samenwerking: ik vertegenwoordig hen in Nederland door hun warmtepompen af te nemen en te promoten, en zij helpen mij met hun technologische kennis om de heipalen en de bijbehorende warmtepompen te ontwikkelen”, vertelt Verbeek.

Je energierekening kan met wel 50 procent dalen

 

Het principe van een ijskast
Maar hoe werkt de groene heipaal dan precies? Verbeek vergelijkt de werking met die van een koelkast: deze onttrekt warmte aan een pak melk om hem te koelen en geeft deze warmte vervolgens af aan de achterkant. Zo werkt het ook met de groene paal: de grond heeft een temperatuur van 11 graden, de warmtepomp stuurt vloeistof rond van 7 graden en onttrekt zo vier graden aan de grond. De vloeistof in de paal wordt dus vier graden warmer en in de warmtepomp wordt deze warmte weer afgegeven aan een gasmengsel. Door middel van elektriciteit wordt deze beginwarmte onder druk verhoogd naar bijvoorbeeld 40 graden of een ander temperatuur die gewenst is. In de koelkast gebeurt hetzelfde alleen op kleine schaal. De inhoud van de ijskast is vergelijkbaar met de grond. Met dit warme water kun je alles mee doen wat je wil, zoals douchwater of cv-radiatoren verwarmen.

De Groene Paal is een milieuvriendelijke heipaal omdat je geen gas meer gebruikt, de energierekening gaat omlaag. Je verbruikt wel meer elektriciteit, maar deze kun je bijvoorbeeld opwekken met een zonnepaneel, zodat de milieubelasting afneemt. Het energieverbruik van de Groene Paal om te koelen is vele malen lager dan een airco. Al met al kan je energierekening tot wel 50 procent dalen, zegt Verbeek.
 

We moeten op zoek naar oplossingen waarbij gas niet meer noodzakelijk is

Oplossing zonder gas
Ondertussen blijft Verbeek zoeken naar mogelijkheden om de paal te verbeteren. “Onze volgende stap is om de warmte ‘s nachts op te slaan en deze overdag te gebruiken. Dat is goedkoper en efficiënter.”

Verbeek denkt dat de behoefte aan de groene paal de komende jaren alleen maar zal toenemen, om verschillende redenen: “De gasbel raakt langzaam op en de levering vanuit Rusland staat onder druk, we moeten in Nederland op zoek naar oplossingen waarbij gas niet meer noodzakelijk is. Tegelijkertijd is er bij 400.000 woningen in Nederland sprake van een funderingsprobleem. Alleen al in Zaanstad zijn dat er 10.000. Bij elk van die huizen kan met de groene paal 30 procent CO2 worden bespaard.”

In Amsterdam hebben diverse pandeigenaren Verbeek weten te vinden, waaronder een particulier, een monumentenvereniging, een bed & breakfast en een woningbouwvereniging. Maar ook buiten Amsterdam wint De Groene Paal aan bekendheid. Wellicht hebben we over twintig jaar bijna allemaal groene palen onder ons huis. Het zou Verbeek niets verbazen.

[[{“fid”:”31517″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_volle_breedte media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”,”id”:”styles-6-0″}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons