Het was de derde keer dat Ploumen als bewindsvrouw in China kwam. ,,We moeten regelmatig ons gezicht laten zien, dat helpt ons bedrijfsleven om goede resultaten te bereiken”, gaf ze aan. ,,Door de banden warm te houden, verbeteren we het investeringsklimaat over en weer, evenals de dialoog.”
Half miljard aan ordersTijdens de handelsmissie, vorige week, van minister Ploumen naar China hebben Nederlandse en Chinese bedrijven twaalf contracten en verklaringen voor “intensieve samenwerking” getekend. In totaal hebben de overeenkomsten een waarde van minstens een half miljard euro. Het gaat om contracten in scheepsbouw, telecom en buizen voor transportsystemen, maar ook over de aanleg van ijsbanen.
Die dialoog ging ook over de maníer van zakendoen. Ploumen legde tijdens haar bezoek niet alleen de aandacht op zakelijk interessante overeenkomsten. ,,Natuurlijk zijn we hier omdat er veel kansen liggen”, aldus de minister. ,,Maar we komen hier ook omdat we iets bij kunnen dragen. Mede door ons is er aandacht voor zaken als maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) en duurzame productie. Het is niet alléén van belang dat we handel drijven.”
Chips uit Eindhoven
Sommige Chinese handelspartners zijn daar al nadrukkelijk mee bezig. Zo sloot ASML – de Nederlandse leverancier van machines waarmee chips kunnen worden gemaakt – een contract ter waarde van zo’n 450 miljoen euro met SMIC, dat met de Hollandse productiemachines zijn chips verder over de wereld wil verspreiden.
Tijdens de officiële ondertekening op het Zhangjiang Hi-Tech Park in Shanghai werd duidelijk ASML in zee is gegaan met een vooruitstrevende Chinese multinational, als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen. En dat is in het verre oosten bepaald geen vanzelfsprekendheid. Bestuurders worden in de meeste gevallen alleen gewaardeerd en beloond op basis van winst, waardoor er niet of nauwelijks kosten voor mvo worden aangewend.
Privéschool
Bij SMIC gaat dat anders. De onderneming heeft in 2001 een privéschool voor kinderen van zijn werknemers opgericht. Inmiddels worden ook andere studenten aangenomen op de school die minder collegegeld vraagt dan de concurrentie, maar wel kwalitatief uitstekend internationaal onderwijs geeft.
,,In 2009 hadden we al bijna 1.500 studenten”, vertelt CEO Tzu-Yin Chiu. Om er grappend aan toe te voegen: ,,De school is veel bekender dan de onderneming SMIC, we hebben dus nog wel wat werk te verrichten.” Om te vervolgen: ,,Maar we vinden dat onze verantwoordelijkheid verder reikt dan alleen onze primaire activiteiten.”
We vinden dat onze verantwoordelijkheid verder reikt dan alleen onze primaire activiteiten
SMIC heeft ook een streng gezondheids- en veiligheidsbeleid, waarbij de onderneming tot doel heeft gesteld tot ‘nul’ ongelukken te komen. Verder is het voor iedere manager een prioriteit de gezondheid en veiligheid van zijn werknemers in de gaten te houden en indien nodig – bij tekenen van stress bijvoorbeeld – meteen in te grijpen.Daarnaast is de firma erg actief als het gaat om ‘groen fabriceren’. SMIC heeft een ‘groene keten’ aangelegd, en gebruikt moderne technieken om tot energiebesparing en vermindering van afval te komen. Daarbij wordt restafval gescheiden en gerecycled, en gevaarlijke stoffen door professionals verwerkt.
[[{“fid”:”31444″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Minister Ploumen handelmissie China”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]
Op andere gebieden kan China wel nog veel opsteken van Nederland, stelt zakenman Edward Zhu, als Chinese partner verbonden aan het Holland Center, dat in Shanghai werd geopend en bedoeld is om Chinese en Nederlandse bedrijven in de agrifoodsector sneller, efficienter en met meer kans op succes aan elkaar te koppelen.
Giftige melamine
Vooral als het gaat om voedsel. China heeft veel monden te voeden het komende decennium, maar vanwege de vele voedselschandalen die er in het land zijn geweest de voorbije jaren – zoals die van het giftige melamine in babymelk, de verkoop van bedorven kippenvleugels, en het gebruik van afgewerkte bakolie – is de behoefte aan veilig eten minstens zo groot.
Meer dan 385 miljoen mensen van het platteland trekken de komende tien jaar naar de stad
,,Innovatie, daar draait het om”, aldus Zhu, ,,En dat is nodig, want meer dan 385 miljoen mensen van het platteland trekken de komende tien jaar naar de stad, en die hebben allemaal goed en gezond eten nodig. Dat vraagt om een modernisatie van het beleid. Nederland kan daar met zijn kennis en expertise een belangrijke rol in spelen.”
Minister Ploumen legde daar ook de nadruk op en trok het nog breder. ,,De wereldpopulatie is in 2050 naar verwachting gegroeid van 7 naar 9 miljoen mensen. De vraag naar hulpbronnen en voedsel zal het aanbod overtreffen. Veel van deze uitdagingen kunnen niet op nationaal niveau worden aangepakt.”
Lippenstift
In Beijing sprak Ploumen ten slotte ook over duurzame productie van palmolie, de meest gebruikte plantaardige olie ter wereld die ook in onder andere brood, ijs, shampoo en lippenstift zit.
China is – samen met India – de grootste importeur ter wereld (6 miljoen ton per jaar, mondiaal gezien zo’n 15 procent, stelt het Wereld Natuur Fonds), en Nederlandse ondernemingen gaan hun kennis gebruiken zodat de Chinezen het belang van duurzame palmolie inzien en overstappen.
Sinds eind 2008 is duurzame palmolie, waarbij wordt bepaald dat de teelt niet ten koste mag gaan van mensen en waardevolle natuur, verkrijgbaar in Nederland. Zo’n 15 procent van de wereldwijde productie is al duurzaam, aldus het WNF.