TEDxYouth owns the future

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In Delft vond gisteren de derde editie van TEDxYouthDelft plaats. De zaal werd verwelkomd door de presentatoren Saar en Guy. “Vandaag krijgen deze 350 jongeren de kans om te dromen. Om kansen te zien, door twijfels en door druk heen. Om na te denken over hun toekomst en de vraag: ‘Who owns the future?’” Theater de Veste bood een podium aan elf sprekers, van dertien tot dertig jaar. Deze jonge mensen, met nieuwe ideeën, innovatieve uitvindingen en inspirerende verhalen vertelden hoe zij de toekomst zien.

Zie je hier een driekhoek?
Winny de Jong (datajournalist bij OneWorld) beet het spits af. “In de wereld van morgen is het begrijpen van data net zo belangrijk als het spreken van Engels”, vertelde De Jong aan een muisstille zaal. Aan de hand van plaatjes en getallen liet zij het publiek twijfelen aan hun eigen waarnemingen. “Denk je dat je iets begrijpt, of begrijp je het ook echt?” Ze stelde het publiek een vraag om de waarnemingen te testen: “Wie ziet hier allemaal een driehoek?” Alle vingers gingen de lucht in. “Nee dus. Je ziet andere vormpjes, waardoor je denkt dat je een driehoek ziet.” Kritisch denken dus. "Alle succesvolle mensen stellen kritische vragen. Durf te twijfelen."

Het voedselprobleem
Dolf Grande sneed vervolgens het voedselprobleem aan: “Als er straks te weinig eten is, kunnen we allemaal insecten gaan eten.” Hij zorgde voor gegil in de zaal door de tieners te laten raden wat ze bij de lunch kregen. Juist, insecten. Volgens Grande is er niet te weinig eten. Integendeel, het komt alleen niet goed terecht. "Het kan toch niet zo zijn dat een derde van het geproduceerde eten weggegooid wordt, terwijl een groot deel van de wereld honger heeft?” zei Grande. Met zijn bedrijf NEAT zorgt hij dat het eten uit de supermarkt dat bijna over datum is, voor een redelijke prijs wordt aangeboden aan restaurants. Grande: “Zo wordt er veel minder weggegooid!”

Energie
De jonge ontwerpster Marjan van Aubel was daarna aan de beurt. Haar werk bevindt zich op het vlak tussen design en wetenschap. Van Aubel wilde duurzame artikelen ontwerpen, die bij kunnen dragen aan een positief effect op de klimaatverandering. “Alle producten die je thuis hebt, staan daar maar te staan, ook als je niet thuis bent. Stel je eens voor dat alle voorwerpen die je hebt, zelf energie op kunnen wekken. Dat zou toch fantastisch zijn?” Door het ontwerpen en maken van verschillende objecten die energie opwekken, ook wanneer je niet thuis bent, verwezenlijkt Van Aubel haar droom.

'FOTO!'
De zestienjarige fotograaf Kamiel Scholten deelde ook zijn verhaal op het TEDx-podium. “Als klein jongetje ben ik begonnen met fotograferen, door met mijn handen een frame voor mijn gezicht te vormen en heel hard ‘FOTO!’ te roepen.” Na verkeersborden en dieren is Scholten inmiddels graag geziene fotograaf van artiesten als Chef’ Special en Jett Rebel. Na het verhaal van Scholten, dat Nederland ongetwijfeld veel nieuwe potentiële fotografen oplevert, volgde een goedgevuld lunchpakket. En, Grande had ons er al op voorbereid, gedroogde sprinkhanen. De rest van de pauze bestond onder andere uit workshops bloggen en spreken voor publiek.

Bioplastic
De sprinkhanen bij de lunch sloten naadloos aan op het verhaal van Aagje Hoekstra. Zij wil graag op een duurzame manier producten ontwerpen. Tijdens haar studie productdesign vroeg zij zich af “Als insecten zoveel goeds brengen voor het leven op aarde, waarom dan niet voor mijn afstuderen?” Dode kevers worden normaal gesproken weggegooid. Hoekstra scheidde vele kilo’s dode kevers van hun stevige, flexibele, waterbestendige schild. Hier maakte ze bioplastic van, waar ze vervolgens lampen en sieraden van maakte. Hoekstra: “Mijn droom is uitgekomen. Het is mij gelukt om als ontwerper duurzame producten te ontwerpen.”

Nee is geen optie
Journalist en documentairemaker Loretta van der Horst sloot de dag af. Ze vertelde over haar internationale carrière. Onverwachts moest zij in Chili verslag moest doen van een verwoestende aardbeving. “Ik was er toevallig. Ik heb toen meteen contact opgenomen met het Nederlandse persbureau, die mij vertelden dat ik naar het epicentrum moest. Maar er waren geen bruggen, geen openbaar vervoer, niks. Hoe kon ik daar komen? Ik heb toen alles op alles gezet en mezelf verteld ‘Nee is geen optie’. De volgende dag mocht ik mee met de hulpgoederenvlucht van de Chileense luchtmacht en kon ik toch verslag doen.” Als afsluiting geeft Van der Horst de jonge luisteraars nog één tip mee: “als je eenmaal weet wat je wilt, mag ‘nee’ geen optie zijn.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons