Zeg nee met je portemonnee

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“Het is al langer bekend dat het gebruik van fossiele brandstoffen (aardgas, aardolie en kolen, red.) desastreuze effecten heeft op klimaatverandering. Recente studies hebben aangetoond dat tachtig procent van de fossiele brandstoffen onder de grond moet blijven, om de opwarming van de aarde te beperken tot twee graden. Toch gaat het delven van fossiele brandstoffen nog steeds door. Om de aarde te redden moeten we nu iets doen”, vertelt Liset Meddens tijdens ons telefoongesprek.

Global Divestment DayOp 13 en 14 februari roept de fossielvrij beweging op om te divesteren van fossiele brandstoffen. 
 

Wereldwijd worden er evenementen georganiseerd, ook in Nederland. 
 

Vind hier een overzicht en meer informatie.

Wat is de fossielvrij beweging?
“De fossielvrij beweging is in Amerika begonnen, waar studenten van de Stanford University de universiteit opriepen om niet langer direct te investeren in fossiele brandstoffen. Veel Amerikaanse universiteiten zijn nu ‘fossielvrij’, en de campagne wordt doorgetrokken naar gemeenten en andere publieke instellingen. Maar niet alleen in Amerika breidt de fossielvrij beweging uit. De roep om fossielvrij te investeren is nu wereldwijd hoorbaar, van Kaapstad tot Helsinki, van Mexicostad tot Sydney. En sinds 2013 ook in Amsterdam.”

“Met de fossielvrij beweging willen we klimaatverandering aanpakken, door de macht te gebruiken die wij als individu hebben. Wij willen dat  publieke instellingen zich terugtrekken uit bedrijven die investeren in fossiele brandstoffen. Wij geloven dat het divesteren (het tegenovergestelde van investeren, red.) van geld uit de fossiele industrie een effectieve manier is om klimaatverandering aan te pakken. Ook geloven we dat divesteren de transitie naar een duurzame economie kan versnellen.”

Hoe staat de campagne in Nederland ervoor?
“De situatie in Nederland is anders dan in Amerika. Hier hebben universiteiten, in tegenstelling tot de Amerikaanse, vrijwel geen directe investeringen in fossiele bedrijven. Toch zijn er ook grote organisaties die dat wel doen. Pensioenfonds ABP investeert op dit moment bijvoorbeeld meer dan 30 miljard euro in de olie- en kolensector. We roepen mensen die pensioen opbouwen bij ABP en maatschappelijke organisaties op duidelijk te maken dat zij niet willen dat hun geld in deze bedrijven geïnvesteerd wordt.”

“De gemeente Amsterdam is gelukkig wel goed bezig met duurzaamheid. Zo willen ze in 2020 twintig procent energiebesparing realiseren, en zetten ze groot in op zonne-energie. Maar afgelopen maandag brachten we een rapport uit over Amsterdam en haar fossiele belangen, waarin staat dat het havengebied een blinde vlek is. Daar draait een kolencentrale op volle toeren en iedere dag worden er miljoenen tonnen kolen en olie doorgevoerd. Het kan nog beter dus.”

Ons doel is om de macht terug te brengen bij de burgers

Hoe realistisch is het eigenlijk om alle fossiele brandstoffen onder de grond te houden?
“Grote fossiele bedrijven hebben veel macht en hebben baat bij de delving. Zij houden het proces om fossiele brandstof overbodig te maken tegen. Ons doel is om de macht terug te brengen bij de burgers en de energie lokaal te gaan produceren. Ik merk dat bij organisaties en mensen een soort onvrede groeit. Mensen zijn ontevreden, niet alleen vanwege het klimaat, maar ook vanwege de economie en de politiek. Duurzaamheid verzandt vaak in gesprekken over plastic bekertjes en afval scheiden. Maar het gaat er om dat we het bij de kern aanpakken. Als we daarop inzetten, is het mogelijk. Heel veel mensen zijn enthousiast, willen bijdragen en hebben veel vertrouwen in deze beweging. Divestering is een andere manier van klimaatverandering aanpakken dan tot nu toe is gedaan.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons