Waarom zijn we selectief?
In sommige aspecten van ons leven zijn mensen steeds duurzamer. Toch zijn er maar enkelen die hun duurzaamheidsregime de leidraad van hun dagelijkse leven maken. Waarom zijn we toch zo selectief als het aankomt op duurzaamheidsmaatregelen? Het antwoord is eigenlijk heel simpel. We hechten minder waarde aan wat het ons oplevert dan wat het ons kost. In sommige gevallen kunnen we bepaalde maatregelen ook niet nemen. Iedereen zou waarschijnlijk wel zonnepanelen willen kopen en eigen stroom opwekken, maar wie gaat die panelen betalen?
Wat de boer niet kent
Sommige maatregelen willen we gewoon niet nemen, omdat het onwennig aanvoelt. Zo hebben we in Nederland al jaren de mogelijkheid om op inductieplaten te koken, de eerste stap naar gasloos wonen. Toch zijn er maar relatief weinig huishoudens die elektrisch koken. We zijn gewend aan een vlam die we kunnen zien. Een magnetisch veld dat de pan opwarmt? Het klinkt wel leuk en aardig, maar als we de keuze krijgen, zetten we ons pannetje liever op een echt vuur. Ook elektrische auto’s krijgen vaak met afwijzing te maken. Hoewel ze tegenwoordig steeds populairder worden en er echt mooie, sportieve modellen op de markt zijn, willen sommigen toch liever het ronken van de motor horen en de geur van benzine ruiken aan de pomp. Het is vertrouwd, dus het is goed.
Luxe
Een ander aspect van ons leven dat we niet graag opgeven is luxe. We weten allemaal dat een halfuur onder de warme douche staan water- en energieverspilling is, maar wie staat er nu vijf minuutjes onder een lauwe straal? Laten we eerlijk zijn, bijna niemand doet dat. Een andere luxe die we niet graag helemaal opgeven is het eten van vlees. Eten van vlees en andere dierlijke producten is niet alleen de wortel van veel dierenleed, maar het is ook niet duurzaam. Al die dieren moeten namelijk onderhouden worden.
We zijn er nog lang niet
We worden wel steeds duurzamer met z’n allen, maar we zijn er nog lang niet. Wanneer puntje bij paaltje komt, hechten we meer waarde aan onze eigen wensen dan de gezondheid van onze planeet. Zonde want als we de gezondheid van onze planeet niet serieus nemen moeten we veel meer inleveren. Is het misschien toch tijd om het roer om te gooien?