In drie maanden tijd werd er met gemiddeld 1380 gasten per dag tijdens lunchtijd 160 kilo minder aan vleesproducten gekocht. Dat is een verlaging van 19 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Daarmee hebben de medewerkers bijna 1 miljoen liter (963.736 om precies te zijn) water en 1673 kilo aan veevoer bespaard. Ook werd met de pilot 1766 kilogram CO2 uitstoot bespaard. Dat staat gelijk aan 30 ritjes met de auto van Amsterdam naar Parijs (15.350 km).
Het eten van minder vlees is een van de meest effectieve manieren om een bijdrage te leveren aan een duurzaam voedselsysteem. Zo wordt wereldwijd 80 procent van alle landbouwgrond gebruikt voor de veehouderij en de productie van veevoer. Voor één kilo biefstuk is 25 kilo aan voer en ruim 15.000 liter water nodig. De veeteelt is verantwoordelijk voor 18 procent van alle broeikasgassen wereldwijd.
Positieve impact op het milieu
Met Meat Less Monday laten de ministeries zien hoe je op een lekkere manier met één dag minder vlees eten een positieve impact kan hebben op het milieu. Bovendien is het een aanmoediging voor de medewerkers om ook op andere dagen vaker voor plantaardige voeding te kiezen. Uit de enquêtes die zijn afgenomen tijdens de pilotperiode blijkt dat de meningen over het nieuwe aanbod uiteenlopend zijn, maar dat de Meat Less Monday gemiddeld genomen met een 6,9 wordt beoordeeld.
De initiatiefnemers van de Meat Less Monday stuitten wel op enig verzet. Enkele ambtenaren konden niet verkroppen dat de 'vleeskroket' (waar maar 10 procent vlees inzit) op maandagen van het menu werd geschrapt. Nu wordt de Nederlandse hap niet meer actief geserveerd, maar krijg de werknemers van de ministeries wel op aanvraag een kroket op hun bordje. Zelfs wanneer er nog af en toe een kroket wordt verorberd, zijn de grondstoffen die de overheid met Meatless Monday's bespaart aanzienlijk.
De pilot liep van 3 november 2014 tot en met 3 februari 2015, maar wordt nu dus met onbepaalde tijd verlengd.