Partnerbericht

Groene economie?

Hoe vreselijk de coronacrisis ook om zich heen grijpt en hoeveel invloed deze crisis ook heeft op de levens van miljoenen mensen wereldwijd, er is sowieso één winnaar: de natuur en het klimaat. De luchtkwaliteit gaat met sprongen vooruit en het water in Venetië is weer helder blauw en er zwemmen zelfs vissen.

Nadenken over de toekomst

Het is opvallend hoe snel de natuur zich aan het herstellen is en dit na nog niet eens een maand minder tot geen economische activiteit. Dit mag dan ook als het enige pluspunt gezien worden van de hele coronacrisis en zou de mensheid eigenlijk tot nadenken moeten stemmen. Uiteraard waren er voordat het virus uitbrak al grootse plannen voor de vermindering van de CO²-uitstoot, maar binnen enkele weken is ineens een groot gedeelte van de economie tot stilstand gekomen. De gunstige resultaten voor het milieu die we nu zien, zouden ook nadat de crisis is afgelopen doorgezet moeten worden. Het probleem is dat mensen al snel weer terugvallen op hun oude vertrouwde leven in een kapitalistische economie, een economie die geheel draait op geld en winst. Slachtoffers van deze economie zijn altijd de natuur, het klimaat en vele miljoenen mensen die uitgebuit worden. Nu we zien dat natuur daadwerkelijk te lijden heeft van het consumptiegedrag van de mens, kan de coronacrisis misschien onze oogkleppen wegnemen. Hoe dan ook: het is beter om te gaan voor een volledig nieuwe en groene economie.

 

Hoe ziet een nieuwe economie eruit?

De doelen beschrijven is redelijk gemakkelijk. Bedrijven zullen in harmonie moeten zijn met het welzijn van mens en natuur en winst mag niet meer de grootste drijfveer zijn. In de praktijk lijkt dit haast een onmogelijke opgave. Enkel een groene energieleverancier zoeken is niet voldoende. Daarbij zal in een groene economie iedere energieleverancier volledig groen zijn, want fossiele brandstoffen worden in het geheel niet meer gebruikt. Voor de welzijn van de mensen moet naar een eerlijke verdeling gewerkt worden, scheve inkomens moeten volledig verbannen worden. Dit is misschien nog wel het meest lastigste onderdeel. Het onderdeel natuur is makkelijker uit te voeren. Dit is al te zien tijdens de coronacrisis. Thuiswerken moet misschien de nieuwe norm worden, zodat al veel mensen de deur niet uit hoeven en ook na de coronacrisis zullen er nog vele plannen doorgevoerd worden om de CO²-uitstoot te verminderen.

 

Gaat het ervan komen?

Wordt het kapitalisme verleden tijd? De kans is niet zo heel groot. Na de coronacrisis zullen de vliegtuigen de lucht ingaan, bedrijven zullen openen en de beurzen zullen weer stijgen. Binnen afzienbare tijd is alles weer hetzelfde. De hoop is nu gevestigd op mensen die tijdens de crisis inzien dat de huidige economie allesvernietigend is en dat het eigenlijk niet meer kan. Vooral als blijkt dat mensen een periode van lockdown relatief ongeschonden zijn uitgekomen, kan het draagvlak voor een totale verandering wel eens groter worden. Dit zorgt voor de hoop dat een grote verandering misschien toch mogelijk is.