Een van Gambia’s meest populaire gerechten is kip domoda (kip met pindasaus). Het wordt ook wel met ander vlees, groenten of vis gemaakt en meestal gegeten met rijst, maar met aardappelen kan natuurlijk ook.
Recept is voor ongeveer 6 personen.
Ingrediënten
500 gram kipfilet
4 à 5 tomaten
Verse chilipepers of chilisaus (hoeveelheid naar eigen voorkeur)
250 gram pindakaas
3 à 4 uien
2 kleine blikjes tomatenpuree van 70 gram
Ca. 2 liter water
Een pot met kippenbouillon (of blokje kippenbouillon)
Zout
Peper
Olijfolie
[[{“fid”:”36383″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Kip domoda met rijst Mark van Erp”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Kip domoda met rijst Mark van Erp”},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”artikel_volle_breedte file-file-styles-artikel-volle-breedte file-styles media-element styles”,”id”:”styles-6-0″},”link_text”:null}]]
Werkwijze
Snijd de kipfilet in kleine stukjes en bak deze met een scheutje olijfolie gaar en goudbruin in een braadpan of wok. Daarna apart zetten.
Snijd de tomaten en uien in stukken en leg even apart.
Voeg in een andere pan de pindakaas bij het water en roer totdat de pindakaas goed is opgelost. Breng de pindasaus langzaam aan de kook en voeg ondertussen de tomatenpuree en de kippenbouillon toe.
Wanneer het mengsel kookt, doe je de stukken ui, tomaat en chilipepers (chilisaus) erbij.
Laat dit ongeveer 1,5 tot 2 uur op een laag vuur sudderen en roer af en toe.
Ondertussen naar gelang op smaak brengen met zout en peper.
Voeg op het laatst de kipfilet toe en laat nog een paar minuten sudderen.
Serveren met gekookte witte rijst (of aardappelen).
Eet smakelijk!