Roosegaarde creëert met lasers, lenzen en LED-technologie golvende lichtlijnen waarmee hij een kleine acht hectare gras virtueel onder water zet. De installatie heeft tot doel bezoekers stil te laten staan bij het feit dat Amsterdam zonder dijken en ander menselijk toedoen twee meter onder water zou liggen.
[[{“fid”:”36625″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“alt”:”10 jaar trotse hoofdsponsor van het Rijksmuseum – Waterlicht”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]
Het schilderij De doorbraak van de Sint-Anthonisdijk bij Amsterdam, een recente aankoop van het Rijksmuseum, was de aanleiding van deze tijdelijke expositie. Zowel het schilderij als de installatie leggen de verbinding tussen mens, natuur en techniek.
Roosegaarde staat bekend om zijn interactieve LED-installaties. Je kent hem misschien van Dune, een met LED-lampen verlicht korenveldlandschap, of Smart Highway, de sensorisch oplichtende snelwegen.
De afgelopen twee avonden stond het Museumplein ook al vol met publiek. Bezoekers liepen, zaten en lagen in groepjes naar de bewegelijk blauwe gloed te staren. Vanavond van 22.00-00.00 uur wordt het Museumplein voor de laatste keer omgetoverd tot een deinende zee van vernuftige technologie. Een aanrader.