Als ik met witte kennissen praat over racisme in Nederland, denken ze vaak aan types die laatdunkende opmerkingen maken over zwarte mensen. Of ze schieten in de verdediging en zeggen dat iedereen last heeft van vooroordelen.
Maar tel op je werk eens het aantal Surinaamse, Antilliaanse of Marokkaanse gezichten. Het standaard excuus voor de ondervertegenwoordiging van etnische minderheden in vele beroepen was altijd dat er te weinig goed opgeleide mensen onder hen waren. Datzelfde argument werd ooit gebruikt om vrouwen op hun plek te houden. We willen allemaal geloven dat we op onze positie zijn terechtgekomen vanwege onze capaciteiten.
Het spijt me dat ik een gaatje in je zelfbeeld moet schieten, maar je witte huidskleur heeft daar ook iets mee te maken. Er moet een systeem komen dat iedereen verwelkomt en aanmoedigt succes te hebben. De prestaties van kinderen beantwoorden aan wat docenten van hen verwachten. Dat vertelt Astrid Bolte, een van de oprichters van het Weekend College (een zaterdagschool in Amsterdam- Zuidoost), in de NTR-serie Uitgesloten.
Dat zo veel kinderen van nietwitte scholen nog altijd naar het vmbo worden gestuurd is dus niet omdat ze dommer zijn, maar omdat het systeem niet deugt. Europeanen praten graag over het belang van gelijke rechten voor gemarginaliseerde groepen in Afrikaanse landen. Maar weten ze hoe gelijke kansen eruitzien in hun eigen land, en begrijpen ze dat de privileges die ze hebben vanwege hun witte huid moeten verdwijnen? Zal hun denken ooit verlicht genoeg worden om de voordelen hiervan te zien – voor iedereen?