In India zijn plantage-eigenaren bij de wet verantwoordelijk om de theeplukkers van een geschikte woning en sanitair te voorzien. Toch zijn er huizen op de plantage aangetroffen met lekkende daken, gebroken muren en gesloten of kapotte wc’s. De arbeiders vertelden dat, ondanks de vele verzoeken aan het management, er geen reparaties op dat vlak hadden plaatsgevonden. Ook vertelden ze dat ze dikwijls hun behoeften noodgedwongen in de bosjes deden.
De onderzoekers rapporteerden bovendien over extreem lage lonen in de theesector: de arbeiders in Assam verdienen 115 roepies (1,53 euro) per dag. Dat is beneden het bij de wet vastgelegde minimumloon van 177 roepies (2,36 euro) in staat.
Een theeplukster vertelde dat ze 14 was en sinds twee maanden fulltime theebladeren plukte
Deze combinatie van slecht onderhoud en extreem lage lonen kan dodelijke gevolgen hebben, zo meldt de BBC.
Studies toonden aan dat er een hoge mate van ondervoeding is op de plantages, zelfs vergeleken met de Indiase voedingsstandaard.
Sommige plantagearbeiders dienden eveneens zonder bescherming pesticiden te sprayen.
Ten slotte is er kinderarbeid geconstateerd. Een theeplukster vertelde dat ze 14 was en sinds twee maanden fulltime theebladeren plukte op de Doomur Dullung-plantage.
Reacties van bedrijven
Het prestigieuze Londense warenhuis Harrods is gestopt met het verkopen van enkele, betrokken theemerken.
Duurzaamheidscertificeringsorganisatie Rainforest Alliance, gelinkt aan Unilevers theemerk Lipton, hebben de gebreken in audit-processen erkent.
Een woordvoerder van Unilever reageert als volgt: “Wij nemen de kwestie rond de arbeidsomstandigheden op theeplantages in Assam serieus. We zien wel dat er vooruitgang is geboekt, maar dat er nog meer te doen is om de standaard te verhogen. We werken met onze leveranciers aan een verantwoorde en duurzame manier van werken.”
Unilevers Paul Polman nam op Duurzame Dinsdag in Nederland nog het Duurzame Lintje in ontvangst. Hij kreeg zijn lintje vanwege zijn jarenlange inzet voor duurzaamheid en de voortrekkersrol die hij als CEO van een multinational vervult.
BBC World News vertoont The Real Cost of A Cuppa op vrijdag 11 september om 21:30 (23:30 GMT), zaterdag 12 september om 19:30, 14:30 en 20:30 (11:30 GMT, 16:30 GMT & 22:30 GMT) en op zondag 13 september om 02:30 en 15:30 (04:30 GMT & 17:30 GMT).