Het continent met de laagste CO2-emissie
Afrika is en blijft een ondergeschoven kindje. Het krijgt de restjes van de westerse wereld, ook wanneer het dat eigenlijk niet wilt. Niet echt eerlijk als je bedenkt dat Afrika het continent met de laagste CO2-emissie is. Voor een groot deel is dit toe te schrijven aan het feit dat het niet zoveel fabrieken van formaat heeft als andere continenten. Ook heeft Afrika niet 1,04 auto’s per huishouden. Het continent is minder welvarend en hierdoor in zekere zin duurzamer. Wat velen echter niet weten is dat ook Afrika actief aan de gang is om de uitstoot te verminderen.
Wist je dat?
Wist je bijvoorbeeld dat de Zuid-Afrikaanse overheid zonneboilers promoot door subsidies te geven? Wist je dat ze in Oeganda straatverlichting hebben die werkt op zonnepanelen? Wist je dat Oeganda een groot deel van zijn elektriciteit verkrijgt uit duurzame bronnen, zoals zonne-energie, maar ook uit waterenergie? Ze hebben meerdere dammen die het land voorzien van stroom en deze energie wordt zelfs doorverkocht aan Kenia, Tanzania en Rwanda. Doordat veel delen van Afrika minder welvarend zijn, hebben bovendien relatief weinig mensen in Afrika een eigen auto. Daarom maken velen gebruik van een motor of men gaat met de taxi. Veel mensen vangen regenwater op, wassen met de hand, douchen koud, koken op kooltjes en verbouwen hun eigen eten. Ze hebben geen intensieve veehouderij nodig voor hun lapje vlees. Veel mensen houden hun eigen dieren. In Sudan zijn koeien zelfs een teken van rijkdom.
Lust voor luxe
Hoewel een groot deel van de lage CO2-uitstoot van Afrika toe te schrijven is aan het gebrek aan welvaart, bewijst dit continent wel dat er te leven valt met een kleinere individuele CO2-voetafdruk. Een CO2-voetafdruk waar wij een voorbeeld aan kunnen nemen. Zo kun jij bijvoorbeeld energieleveranciers vergelijken en op zoek gaan naar een groen contract. Je kunt een volledige elektrische auto aanschaffen en biologisch eten. Toch zijn er veel dingen die we niet kunnen laten, vanwege onze lust voor luxe. Het is bijvoorbeeld erg onwaarschijnlijk dat we in de toekomst weer met de hand gaan wassen. Toch draagt iedere duurzame verbetering zijn steentje bij.