Meer getrouwde dan schoolgaande meisjes

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In 26 landen wereldwijd lopen minderjarige meisjes eerder het risico om gedwongen te trouwen, dan dat zij zich kunnen inschrijven op de middelbare school. Dat blijkt uit een ranglijst van de internationale hulporganisatie CARE.

Dag van het Meisje 

Op Wereldmeisjesdag, afgelopen zondag, kwamen tientallen vrouwen in trouwjurk naar het Museumplein in Amsterdam om aandacht te vragen voor het probleem van kindhuwelijken. (zie header-foto) 

Bovenaan de ranglijst staat Niger. Hier trouwt 76 procent van de meisjes onder de 18 jaar en schrijft slechts tien procent  zich in op een middelbare school. Tsjaad, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Soedan en Somalië volgen. In totaal worden er wereldwijd zo’n 39.000 meisjes gedwongen om te trouwen. Dat betekent elke twee seconde een nieuw kindhuwelijk. Volgens Jolien Veldwijk, gender-expert bij CARE Nederland, moeten deze feiten een 'wake-up call' zijn voor ons allen. “Iedere keer dat een minderjarig meisje wordt gedwongen om te trouwen of niet naar school kan gaan, is een gemiste kans om het leven van dat meisje te verbeteren en armoede bij de wortels aan te pakken.”

kindhuwelijk

Meer weten over kindhuwelijk wereldwijd? Bekijk de OneWorld Data atlas 

Oorzaken en oplossingen 
Het rapport dat samen met de ranglijst werd gepubliceerd, geeft naast informatie over de oorzaken van gedwongen huwelijken, ook aan wat de oplossingen zouden kunnen zijn. Zo is de hulporganisatie zelf actief in landen als Kenia en India om voorlichting te geven over kindhuwelijken en het belang van onderwijs. “Door een dialoog aan te gaan met vaders, schoonouders en religieuze leiders hebben wij al een honderdtal kindhuwelijken voorkomen.” 

Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons