Vrijwilligers met kleinschalige ontwikkelingsprojecten gaan steeds vaker op cursus. Ze vinden het bovendien geen probleem om daarvoor te betalen. Esther Rozendal van Wilde Ganzen: “Particuliere initiatieven investeren niet alleen tijd en geld in hun project, maar ook in hun eigen ontwikkeling.”
Wilde Ganzen organiseert dit jaar op drie trainingen over fondsenwerving projectmanagement en één training over kinderprojecten. De trainingen zijn bedoeld voor vrijwilligers met kleinschalige ontwikkelingsprojecten, die bij Wilde Ganzen terecht kunnen voor financiering en advies. Het afgelopen jaar bood de organisatie als gevolg van de bezuiniging minder cursussen aan. Inmiddels zit het cursusaanbod en het aantal deelnemers weer in de lift. “Ondanks de bezuinigingen vinden we het belangrijk om te investeren in de kwaliteit van particuliere initiatieven en hun projecten”, zegt Esther Rozendal, coördinator van het trainingsprogramma bij Wilde Ganzen. De organisatie betaalt het grootste gedeelte van de training, maar verhoogde door de jaren heen de eigen bijdrage naar 35 euro. “Door de bezuinigingen moeten we voor een deel kostendekkend zijn”, zegt Rozendal. “Bovendien willen we ‘no show’ tegengaan en zeker weten dat deelnemers bewust aan de cursus deelnemen.”
Deze prijsverhoging komt in een tijd waarin veel particuliere initiatieven hun inkomsten uit fondsen en donaties zien slinken. Een gevreesde terugloop van cursisten bleef echter uit. Rozendal: “Het idee bestaat dat particuliere initiatieven erop zijn gespitst dat elke euro naar hun project gaat. Maar dat blijkt niet het geval. Mensen zijn ook bereid om te investeren in hun eigen ontwikkeling.” Andere organisaties die trainingen aanbieden, zoals Impulsis, bevestigen dit beeld.
Wilde Ganzen ontwaart nog een trend: het cursuspubliek wordt steeds gemêleerder. Esther Rozendal: “Een oudere doelgroep van ‘vutters’, vaak al tientallen jaren actief, schuift aan naast nieuwkomers die tijdens hun studie of werk als consultant ook een initiatief in een ontwikkelingsland zijn gestart.” Dat vergt een nieuwe manier van trainen, zegt Rozendal. “Deze ‘ouderen’ en ‘jongeren’ hebben niet vanzelf de neiging om elkaar op te zoeken. Jongeren hebben enthousiasme en nieuwe ideeën. Ze gaan heel erg hard. Ouderen hebben weer meer rust en ervaring. De kunst is om dat bij elkaar te brengen. Want ze kunnen hartstikke veel aan elkaar hebben.”
Dit najaar biedt Wilde Ganzen nieuwe cursussen aan voor migranten. Kijk voor een actueel aanbod op www.wildeganzen.nl/pi/trainingen. Cursussen en trainingen van Wilde Ganzen en andere organisaties vindt u bovendien op de agenda van myworld.nl.