Theaterstuk in tuinderskas geeft arbeidsmigranten gezicht

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
De omgeving rond Zundert telt de hoogste concentratie Midden-Europeanen in Nederland. Ze werken in champignonskwekerijen en aardbeienkassen en wonen met z’n tienen of twaalven in oude huizen in het dorp, waarvoor ze tweehonderd euro per bed betalen. De dorpelingen begroeten hen met een mengeling van animositeit en welwillendheid. Het Zunderts Toneel maakte er een actuele…

De omgeving rond Zundert telt de hoogste concentratie Midden-Europeanen in Nederland. Ze werken in champignonskwekerijen en aardbeienkassen en wonen met z’n tienen of twaalven in oude huizen in het dorp, waarvoor ze tweehonderd euro per bed betalen. De dorpelingen begroeten hen met een mengeling van animositeit en welwillendheid. Het Zunderts Toneel maakte er een actuele toneelvoorstelling over: MOELAND – Rijk van de Armen, die vrijdag in première ging.

Al bij aankomst in Zundert blijkt dat het niet om een gewoon theaterstuk gaat. De bezoekers verzamelen zich in het dorpscafé, waarna ze door de weilanden naar de plek wandelen waar arbeidsmigranten hun dagen slijten: een tuinderskas. Daar wacht een collage van toneel, muziek, dans en film, met alle personages die in een rol spelen in de dagelijkse werkelijkheid rond arbeidsmigranten: de handelaar die leegstaande panden in Zundert opkoopt, de champignonskweker die wanhopig zijn bedrijf overeind probeert te houden, de dorpeling die liever had gewild dat alles bij het oude was gebleven. Zelfs de burgemeester is erbij, en zij vraagt zich op het eind van de voorstelling vertwijfeld af ze er goed aan heeft gedaan om Zundert bij de Polen ‘op de kaart’ te zetten.

Een rode draad in de voorstelling is een voormalig winkelpand tegenover de kerk, dat nu wordt bevolkt door Polen en Roemenen. Het is het geboortehuis van schrijver en theatermaker Peter Dictus, het brein achter deze voorstelling. Hij liet zich inspireren door zijn eigen jeugdherinneringen én zijn nieuwsgierigheid naar de verhalen van de bewoners van vandaag. In een serie mini-portretten maken we kennis met het Poolse meisje dat ontsnapte uit haar bekrompen dorp, de Roemeense man die na een scheiding de weg kwijtraakte en de weduwe die elke dag verdriet heeft om het gemis van de familie.

De komst van een groot aantal arbeidsmigranten in een kleine gemeenschap maakt veel emoties los, en Het Zunderts Toneel schuwt niet om die te tonen. Dat doet zij zonder oordeel te vellen. Niemand is zondermeer goed of fout, de Polen niet, de kwekers niet, de huisjesmelker niet en zelfs de dorpsbewoner vol onbehagen niet.

MOELAND is nog te zien tot 29 september. Op dit moment zijn alle voorstellingen uitverkocht en is er een wachtlijst. Mogelijk komt er een extra uitvoering. Meer informatie: www.hetzundertstoneel.nl. Lees ook het MyWorld-dilemma van Iwetta de Koster van stichting IDHEM, over de soms moeizame integratie van Polen in Nederland, en de reacties van MyWorld-lezers.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons