Afrika en Zuid-Amerika krijgen dit jaar te maken met voedseltekorten door de droogte. In Ethiopië alleen zullen meer dan tien miljoen mensen hulp van buitenaf nodig hebben, schrijft The Guardian. In andere landen bestaat juist het gevaar dat bestaande infrastructuur niet toereikend is om overstromingen door extreem weer het hoofd te bieden.[[{“fid”:”44277″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Landen geraakt door El Nino 2015 2016″,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Landen geraakt door El Nino 2015 2016″},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Landen geraakt door El Nino 2015 2016″,”title”:”Landen geraakt door El Nino 2015 2016″,”style”:”height:490px; width:702px”,”class”:”file-default media-element”}}]]
Huh, El Niño?
El Niño is een weersomstandigheid die elke zeven tot acht jaar optreedt door het warme water in de Grote Oceaan. Hierdoor verandert het patroon van de luchtstromen in Afrika, Azië en Amerika met zware regenval of juist droogte als gevolg.
Dit jaar is El Niño sterker dan ooit. Hoewel El Niño zelf geen gevolg is van klimaatverandering, heeft het een soortgelijk effect op het weer als de opwarming van de aarde. Daardoor liggen temperaturen hoger dan gebruikelijk en komen tropische stormen vaker voor. De VS telden in 2015 18 stormen die zwaar genoeg waren om een naam te krijgen, waarvan 13 orkanen. Sinds 1971, toen de metingen begonnen, waren het er nog nooit zoveel.
Extreem weer
Wetenschappers beweren al jaren dat extreem weer vaker zal voorkomen door de opwarming van de aarde, maar kunnen dat meestal niet koppelen aan een specifiek fenomeen. Volgens het meteorologisch instituut in Groot-Brittannië veroorzaakt El Niño dit seizoen een kwart van het extreme weer. Daaronder vallen de overstromingen in Engeland, ongebruikelijk warm weer in de VS en droogte in Australië en Ethiopië. Mogelijk wordt 2016 als het heetste jaar ooit gemeten.