Pandemie
Ook zijn door de pandemie seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) op een tweede plan terechtgekomen. Voor de slachtoffers van geweld is het daarom veel moeilijker om hulp te zoeken. De focus van de zorgsector kwam meer op noodhulp te liggen en primaire levensbehoeften werden belangrijker, zoals elke dag voedsel op tafel krijgen, een dak boven je hoofd en niet besmet raken.
Geweld tegen vrouwen komt in alle landen voor. Ook in Nederland Naar schatting is minstens 34% van de vrouwen in ons land ooit doelwit geweest van seksueel geweld. Daarom is het zo belangrijk dat de Nederlandse regering dit onderwerp niet door de andere corona-gerelateerde thema’s van de politieke agenda laat verdwijnen. Om dit probleem wereldwijd aan te pakken en vrouwen en meisjes meer te beschermen, is internationale samenwerking nodig. En daarvoor is de rol van de Nederlandse regering essentieel.
Campagne
De campagne #mijnstoryvooreenstory vraagt aandacht voor dit probleem. In deze 6-maanden durende online campagne worden Nederlandse jongeren gevraagd om solidair te zijn met leeftijdsgenoten in landen, waar vrijheid van meningsuiting ontbreekt en waar geweld tegen vrouwen en meisjes vaak voorkomt. Vandaag krijgt RNW Media hulp van twee influencers op Instagram: Naomi Pieter en acteur Sahil Amar Aïssa. Op hun accounts delen zij het verhaal van een vrouw uit Egypte die haar stem laat horen namens alle vrouwen in Egypte.
Geweld in Egypte
Want geweld tegen vrouwen is in dit land een enorm probleem. Maar liefst 99% van alle Egyptische vrouwen is wel eens seksueel lastig gevallen. Twee oude zaken hebben onlangs veel aandacht gekregen in nationale en internationale media: een groepsverkrachting van een 18-jarig meisje en een student van de American University in Cairo die zo’n 100 medestudenten seksueel aanrandde. Dit heeft in het land tot een enorme beweging geleid, waarbij Egyptische vrouwen hun ervaringen op social media delen. Op Love Matters Arabic, het digitale platform van RNW Media op het gebied van seks en relaties in Egypte, deelden dan ook meer dan vijfduizend vrouwen binnen korte tijd hun ervaringen tijdens een social media campagne hierover. Het biedt hoop dat er nu echt wat gaat veranderen.
RNW Media is uitgegroeid van een internationale omroep (Radio Nederland Wereldomroep), die meer dan 70 jaar geleden werd opgericht, tot een innovatieve startup die digitale media gebruikt om sociale verandering te bevorderen. We ondersteunen onafhankelijke bloggers en online journalisten en brengen jonge mensen samen op digitale platforms zoals websites, WhatsApp, Facebook en Twitter. Via deze kanalen krijgen de jongeren betrouwbare informatie. We bieden daar een veilige omgeving waar ze met elkaar een constructieve dialoog aan kunnen gaan.