Vrouwenbesnijdenis, een traditie die moet stoppen
Op praten over vrouwenbesnijdenis rust nog vaak een taboe, maar het is een traditie die moet stoppen. OneWorld koos vier Afrikaanse landen en zocht uit met welke uitdagingen organisaties en individuen worden geconfronteerd in hun strijd tegen de zogeheten Female Genital Mutliation (FGM)
DEEL 1
Wereldwijd zijn meer dan 140 miljoen meisjes en vrouwen besneden. Wat is vrouwenbesnijdenis eigenlijk? In dit deel leggen we uit welke soorten besnijdenissen er zijn en waarom het eigenlijk wordt uitgevoerd. Ook geven we een overzicht van waar besnijdenis allemaal voorkomt.
DEEL 2
In Soedan neemt het aantal besnijdenissen maar langzaam af. Was dit in 2005 nog 90% van de vrouwen, nu is dat 88%. Nahid Toubia zet zich als activiste in om dit probleem aan te pakken in Soedan. Zij legt uit waarom het zo moeilijk is.
DEEL 3
Somalië is het land waar de meeste besnijdenissen voorkomen. Maar liefst 98% van de vrouwen is besneden, een zeer ernstige situatie. Ifrah Ahmed is een activiste die zelf twee keer werd besneden. Zij legt uit wat er in Somalië allemaal gedaan wordt om deze traditie terug te dringen.
DEEL 4
In Benin is het aantal besnijdenissen binnen een jaar gehalveerd: van 17% naar 7%. Verschillende programma’s in het land zorgen samen voor meer bewustzijn en verspreiding van informatie. Met behulp van microkredieten worden besneden vrouwen geholpen iets van hun dagelijkse leven te maken.
DEEL 5
Ook in Kenia dalen de aantallen besnijdenissen. Een aantal jaren geleden werd nog een op de drie vrouwen besneden, nu is dat een op de vijf. Nog steeds is dat 20% van de vrouwen, dat is te veel. Campagnes tegen besnijdenis werken maar moeizaam. Oliver Chantler, een activist in Kenia.
DEEL 6
Een manier om besneden vrouwen te helpen is reconstructieve chirurgie. Deze vorm van chirurgie zorgt ervoor dat de geslachtorganen herstelt worden voor zo ver dat mogelijk is. Dokter Uwe von Fritschen legt uit hoe ze dit toepassen. Er zijn echter ook twijfels bij deze operaties.