Partnerbericht

Duurzaam online, bestaat dat?

Het antwoord is kort; nee. Als we het hebben over milieuvervuiling en CO2 uitstoot wordt al snel gesproken over luchtvaart, veehouderij of oliemaatschappijen. Maar helaas is ook de ICT-sector verantwoordelijk voor een flinke milieu impact. En gezien de steeds verdere digitalisering zal dit alleen maar toenemen. Er zijn in de loop van de tijd verschillende onderzoeken gedaan naar de duurzaamheid van het internet. Het blijkt lastig vast te stellen wat de milieuschade precies is en de uitkomsten liggen ter discussie. Het goede nieuws is dat je je eigen digitale voetafdruk zoveel mogelijk kunt beperken, ook hier geldt… alle ‘bytjes’ helpen.

Het productieproces en datacenters

De grootste vervuilende factoren van het world wide web zijn het productieproces en datacenters. Alle data die gebruikt wordt op internet (en dat is nogal wat), wordt weggezet op servers in enorme centra. Deze hebben naast stroom veel water nodig voor koeling. Om een idee te geven; alleen Google heeft naar schatting al 40 datacenters met in totaal een miljoen servers, reken maar uit.

Ook voor de productie van mobiele apparaten en computers wordt het milieu belast. Dit proces zorgt voor een flinke uitstoot CO2 en heeft elektriciteit en water nodig (duizenden liters per computer). Bovendien wordt het goud en lood dat nodig is voor apparatuur uit mijnen gehaald. Hierbij komen extreem giftige stoffen via afvalwater in ons ecosysteem terecht.

 

Het verbruik door internet, een paar facts op een rij[1]:

  • Een e-mail van een megabyte (= 1 MB) stoot tijdens zijn totale levenscyclus 20 g CO2 uit. Dat is evenveel als een oude lamp van 60 W die 25 min brandt.
  • 1 jaar lang 20 e-mails per dag en per gebruiker komt overeen met de CO2 die wordt uitgestoten wanneer er 1.000 km met de auto wordt afgelegd.
  • Een gewone router verbruikt 10 000 watt. Voor een groot datacenter komt dat op bijna 100 miljoen watt.
  • Surfen op het net vergt voor een doorsnee internetgebruiker jaarlijks ongeveer 365 kWh elektriciteit en 2900 liter water. En dat komt dan weer overeen met de CO2-uitstoot van een auto die 1400 km aflegt.

Je hoeft geen wiskundige te zijn om te zien dat we met zo’n vier biljard internet gebruikers[2] wereldwijd een groot aandeel hebben in de milieu belasting.

 

Snelheid versus duurzaamheid

Bij het kiezen van een energieleverancier wordt er steeds meer belang gehecht aan duurzame energie. Maar heb je het over internet dan is er vooral niks vervelender dan een problematische of trage verbinding. Vergelijk internet abonnementen van online aanbieders op snelheid en prijzen. Bekijk vervolgens wat de provider doet aan duurzaamheid. Let hierbij bijvoorbeeld op het gebruik van groene energie, recycling, certificaten en investeringen in duurzame innovaties of projecten.

 

Overstappen: kijk en vergelijk

Met de groei van het internetgebruik is ook het aantal providers flink toegenomen. Het is altijd verstandig jezelf de vraag te stellen of je huidige abonnement nog past bij jouw gewenste prijs, snelheid en voorwaarden. En wat doet jouw provider aan duurzaamheid? Bij internet vergelijken zie je meteen of je keus ook duurzaam is voor je portemonnee. Overstappen kan erg voordelig zijn!

 

Wat kan ik zelf doen?

Stoppen met het surfen op internet is geen realistische oplossing in de huidige gedigitaliseerde maatschappij. Bovendien zijn er met behulp van internet ook veel groene initiatieven en duurzame innovaties tot stand komen. Naast overstappen op een andere internetprovider, kun je digitale milieuschade zoveel mogelijk beperken door op onderstaande punten te letten.

1) Wees kritisch bij de aanschaf en gebruik van je apparaat.

Wist je dat een laptop minder belastend is voor het milieu dan een desktop? Helemaal wanneer je deze tweedehands aanschaft. Probeer zo lang mogelijk met je computer te doen en zorg dat deze anders milieuvriendelijk afgevoerd of gerecycled wordt.

2) Beperk je datagebruik

Ga eens na hoeveel data je onnodig bewaard of uitwisselt. Zet draadloze verbindingen of streaming uit wanneer je deze niet gebruikt.

3) Gebruik zo min mogelijk stroom

Maak efficiënt gebruik van de slaap- of sluimermodus en stel de helderheid zo laag mogelijk in. Zorg dat de stroom die je gebruikt in ieder geval groen is. Zet randapparatuur en computers uit wanneer je ze niet nodig hebt.

4) Shop slim online

In deze corona tijd shoppen we massaal online. Ook dit zou een stuk duurzamer kunnen. De grootste winst is te behalen door slim te bestellen en laten bezorgen

Door jouw aandacht voor online duurzaamheid wordt het internet net een ‘bytje’ groener.

[1] https://www.energids.be/nl/vraag-antwoord/stoot-ik-co2-uit-wanneer-ik-op-internet-surf/69/

[2] https://www.internetworldstats.com/stats.htm