Artsen zonder Grenzen helpt niet meer bij het opvangen van vluchtelingen in het kamp Moira op het Griekse eiland Lesbos. Volgens de organisatie is de locatie net een gevangenis, omdat vluchtelingen sinds de ingang van het nieuwe migratieakkoord tussen de EU en Turkije het opvangkamp niet mogen verlaten. “We weigeren onderdeel uit te maken van een systeem dat lak heeft aan de humanitaire noden van vluchtelingen,” zegt landencoordinator Marie Elisabeth Ingres in een bericht op haar website.
In Moira gaf AzG medische hulp aan vluchtelingen in een kliniek en zorgde het voor schoon water en sanitaire voorzieningen. Ook hielp de organisatie bij het transport van vluchtelingen naar het centrum. Artsen zonder Grenzen zal zich niet helemaal terugtrekken uit Lesbos. Het blijft betrokken bij reddingsoperaties op zee en het geven van hulp aan vluchtelingen die net arriveren.
Is de migratiedeal wel legaal?
De EU en Turkije kwamen overeen dat de EU vluchtelingen die op illegale wijze naar Europa kwamen terug mag sturen naar Turkije, in ruil voor het verlenen van asiel aan vluchtelingen die zich in opvangcentra in Turkije bevinden. De vluchtelingenorganisatie van de VN (UNHCR) beweert dat die afspraak in strijd is met het internationaal recht. Dat verbiedt het uitzetten van vluchtelingen. Volgens de EU is deze ruil echter toegestaan, omdat voor elke individuele vluchteling een beslissing zal worden genomen.
De hulporganisaties hebben daar geen vertrouwen in: Artsen zonder Grenzen noemt het akkoord een “grootschalige uitzettingsoperatie” en ook UNHCR wil geen vluchtelingen meer naar Griekse detentiecentra vervoeren. Het liet aan persbureau Reuters weten dat de migranten daar tegen hun wil worden vastgehouden en de nodige veiligsheidsmaatregelen ontbreken.
Ook het Nederlandse Stichting Vluchteling noemt de opsluiting van migranten "te gek voor woorden." Zij beëindigen net zoals Artsen zonder Grenzen de hulp aan kamp Moira.
Correspondent @saskiadekkers kreeg bij hoge uitzondering toegang tot het registratiecentrum op Chios. #vluchtelingenhttps://t.co/wQer8dPthC
— Nieuwsuur (@Nieuwsuur) 22 maart 2016