Achtergrond

‘Het is belangrijk dat vluchtelingen een baan krijgen’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Hackyourfuture is een plek waar momenteel 25 leerlingen één keer per week in Amsterdam samenkomen en les krijgen van professionele programmeurs. Gijs: “Er is een tekort aan krachten in de ICT-sector en vluchtelingen hebben de tijd en skills om web-programmeur te worden. Met de juiste scholing kunnen zij hun toekomst een nieuwe richting geven.”

Het idee voor het opzetten van een school is ontstaan door de in Amerika bekende coding bootcamps, dat zijn programma’s waarbij grote aantallen studenten binnen zes maanden worden opgeleid tot web-programmeur. Naast lesgeven, wil Hackyourfuture ook een netwerk bieden. “Wij kijken naar een passend profiel, waar zijn bedrijven naar op zoek? En hoe kunnen wij waarde toevoegen?”

Motivatie is een vereiste

Gevlucht naar Nederland en een asielprocedure ondergaan, moeten wachten maar wél willen werken aan de toekomst. Ahmed (26 jaar) besloot het heft in eigen handen te nemen. Hij is in september gevlucht uit Damascus, Syrië en heeft, net zoals velen andere vluchtelingen, zijn werk moeten opgeven. “Helaas kan ik mijn rechtenstudie hier niet toepassen. Tijdens mijn tijdelijke verblijf wil ik graag iets doen, iets leren, werk vinden. Leren programmeren is een nieuwe uitdaging. Ik ben door de selectie gekomen, omdat ik eerder voor een bedrijf heb gewerkt dat gespecialiseerd is online games en mijn Engels redelijk goed is.”  

Met de juiste scholing kunnen vluchtelingen hun toekomst een nieuwe richting geven

Ahmed heeft net een verblijfsvergunning gekregen, maar de meeste leerlingen zitten midden in hun procedure. Daarbij verhuizen ze regelmatig en leggen ze vaak een grote afstand af vanuit het asielzoekerscentrum naar Amsterdam. Motivatie is dus wel vereist. “Leren programmeren vereist passie, wij nemen alleen leerlingen aan die erg gemotiveerd zijn om codetaal te leren”, vertelt Gijs. Daarbij wordt verwacht dat er dertig uur per week aan zelfstudie wordt besteed. Ahmed: “Het is niet altijd makkelijk, in de asielzoekerscentra is er door slecht weer soms geen internetconnectie, dan kan ik niet studeren of maak ik de opdrachten met het internet van mijn telefoon.”

Code belangrijker dan afkomst

De arbeidsmarkt voor de vluchteling is lang niet zo zeker. Zo laat het rapport van het WWR zien dat slechts één op de drie in Nederland verblijvende statushouders van 15-64 jaar een betaalde baan heeft en velen van hen duurzaam afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering. Naast dat programmeren in een kort tijdbestek geleerd kan worden, biedt het ook andere voordelen. Gijs: “De code die je maakt is goed of slecht. Bedrijven zijn geïnteresseerd in de code van een individueel portfolio, vluchtelingen worden dus beoordeeld op wat ze hebben geprogrammeerd. Waar iemand vandaan komt wordt daardoor minder belangrijk. De selectie voor programmeurs is minder snel discriminerend omdat het objectief te beoordelen is.”  

Steeds meer initiatieven

Langzaam ontstaan de eerste initiatieven met het doel om vluchtelingen te helpen aan een betere toekomst. Eerder op OneWorld heb je kunnen lezen over het crowdfundingproject restaurant Syr, dat binnen drie weken het beoogde bedrag binnensleepte en van plan is in mei te openen. De missie van het restaurant is om de winst te besteden aan opleidings- en carrièremogelijkheden voor vluchtelingen. Een ander snel groeiend initiatief is Refugee Company. Met de slagzin ‘Don’t waste talent’, willen zij een brug slaan tussen vluchtelingen en bedrijven. Daarnaast organiseren ze activiteiten waarbij vluchtelingen ervaring kunnen opdoen in de arbeidsmarkt, hierbij richten ze zich op de creatieve sector.

 

Ben je sociaal ondernemer en geïnspireerd door deze initiatieven? JongeHonden organiseert op 8 april een Openkaartsessie om met jonge ondernemende migranten en sociaal ondernemers met een ondernemende blik te kijken naar het vluchtelingendebat. Vragen die daarbij aan bod komen zijn ‘Hoe kunnen we van asielzoekerscentra incubators maken en ondernemende vluchtelingen kick-starten?’, ‘En met welke vraagstukken worstelen ondernemers op het pad naar een nieuw bestaan?’. Aanmelden voor de Openkaartsessie kan via de website.

 

Doneer (je ervaring of je laptop)Heb je een (oude) laptop ter donatie? Of heb je ervaring in Javascript en vindt je het leuk om op vrijwillige basis iemand iets nieuws te leren? Ben je een bedrijf en geïnteresseerd in dit initiatief? Klik hier voor meer informatie over Hackyourfuture

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons