Malariamuggen worden aangetrokken door menselijke geurstoffen. Daarom ontwikkelde de Wageningse universiteit, onder leiding van professor Willem Takken, een val met deze geur. Wereldwijd wordt in de bestrijding van malaria insecticide gebruikt, denk bijvoorbeeld aan een geïmpregneerde klamboe. Muggen worden daar langzamerhand resistent tegen. Daarom werkt de Wageningse geurval op een totaal ander principe.
Mensenzweet
Takken vertelt aan Radio 1 dat de geurstof niet van echt mensenzweet is gemaakt, maar het is er wel van afgeleid. “We hebben gekeken: wat zit er eigenlijk in mensenzweet? Dat zijn in totaal bijna 3000 verschillende stoffen, 5 daarvan zijn van belang voor deze mug.” Die vijf geurstoffen heeft het onderzoeksteam op een geurstrip aangebracht en die geurstrip wordt in de val gehangen. De uitgestraalde geur is net zo aantrekkelijk voor muggen als echte mensengeur, dus de muggen komen op de val af. Met een ‘ventilatortje’ (op zonne-energie) worden de muggen vervolgens de val ingezogen.
Succesvol
De afgelopen drie jaar is de val getest op het Keniaanse eiland Rusinga. Met succes: iedere dag werd een deel van de muggenpopulatie gevangen, waardoor het aantal mensen met een malaria-infectie met 30 procent is teruggelopen.
Je hoeft je geen zorgen te maken dat de sterke afname van malariamuggen veel impact heeft op het ecosysteem. Muggen zijn belangrijk omdat ze een voedselbron zijn voor vissen en andere organismen in het water, maar, zo zegt Takken, die dieren kunnen gemakkelijk overgaan op een van de 3200 andere muggensoorten in de wereld. Op die manier zijn de consequenties dus minimaal.