Het rapport vertelt dat arbeidsomstandigheden op de twee Indiase theeplantages sinds 2010 weliswaar zijn verbeterd, maar nog steeds erg slecht zijn. De plantages leveren onder meer de ingrediënten voor de thee van Unilevers Lipton. De werknemers van de plantages, die zijn gecertificeerd door Rainforest Alliance, krijgen een loon tussen de 3 en de 4 euro, terwijl een leefbaar loon in India begint bij 7,50 euro. Ook worden er nog steeds chemicaliën gespoten zonder beschermende kleding, zijn de werknemers nog niet vrij om zich bij een vakbond aan te sluiten en is er sprake van ongelijke behandeling van werknemers.
Rainforest Alliance heeft in reactie op dit rapport een formele klachtenprocedure gestart. Unilever reageert 'dat er vooruitgang wordt geboekt in de Indiase thee-industrie, maar dat er nog veel te doen is'.
Thee is wereldwijd nog altijd een controversiële business, met zowel positieve als negatieve uitschieters. We zetten een aantal artikelen die eerder op OneWorld verschenen op een rijtje.
Het aangrijpende verhaal achter je kop thee uit India
Vorig jaar rond deze tijd publiceerde de BBC met de Britse Radio 4 een rapport over de arbeidsomstandigheden op Indiase theeplantages die leveren aan onder andere Lipton, Twinnings. De heftige resultaten werden toen al door de ondernemingen erkend, lees wat zij er toen aan wilden doen in Het aangrijpende verhaal achter je kop thee.
Thee zonder koloniale nasmaak uit Sri Lanka
Dilhan C Fernando werd in Sri Lanka geboren, maar liet zich in London onderwijzen tot expert op het gebied van Ceylon thee, de zwarte thee die veel in Sri Lanka groeit. Eenmaal terug in Sri Lanka realiseerde hij zich de grote ongelijkheden op de theeplantages. Het motiveerde hem een eerlijk theebedrijf op te richten: Dilmah Tea. Lees in Een kopje thee zonder koloniale nasmaak waarom hij zijn sociale onderneming zonder certificering wil houden.
De theeschat van Rwanda & de beste thee van Uganda
Valerie Hirschhauser dook in de theehandel in Uganda en Rwanda. Ze ontdekte hoe de thee die in Uganda verbouwd wordt vaak van lagere kwaliteit is, omdat de boeren weinig kennis van zaken hebben. In deel 1 Spring mee op de motor! Vertelt Valerie over de productieketen van Oost-Afrikaanse thee, en waarom ze besloot er zelf een kijkje te nemen. Lees in deel 2 hoe de boeren tussen uitdagingen door klimaatverandering en een lastige markt heen manoeuvreren om rond te kunnen komen in Op zoek naar de beste thee in Uganda. In deel 3 Rwanda, Verborgen theeschat van Afrika neemt ze je mee naar de theeproductie in Rwanda.