Tijdens de campagne konden we allemaal horen hoe Donald Trump op een uitgelekte tape opschept over hoe hij een vrouw zonder toestemming in haar kruis greep. Via #TrumpTapes lieten veel mensen op Twitter weten het niet oké te vinden. Met #notokay deelden duizenden vrouwen hun ervaringen met seksueel geweld. Het is niet de eerste keer dat er via social media aandacht wordt gevraagd voor het onderwerp.
Women: tweet me your first assaults. they aren't just stats. I'll go first:
Old man on city bus grabs my "pussy" and smiles at me, I'm 12.
— kelly oxford (@kellyoxford) October 7, 2016
OneWorld Mediacafé Nieuw Feminisme
Kom op donderdag 17 november naar Pakhuis de Zwijger en praat mee met Christelle Munganyende, Mounir Samuel, Linda Duits en Justine van de Beek, onder leiding van Milouska Meulens.
De hashtag is in het leven geroepen door de Amerikaanse Kelly Oxford, redacteur bij de New York Times. Geïnspireerd door de uitspraak van Trump, riep ze vrouwen via Twitter op om hun ervaring met seksuele intimidatie te delen. Al na een paar uur ontving ze zo’n vijftig reacties per minuut: volgens velen een bewijs dat er toch echt een ‘rape culture’ heerst in Amerika. Die cultuur zou er voor zorgen dat Trump zijn uitspraken worden afgedaan als onschuldige ‘kleedkamerpraat’. Maar de verhalen van de vrouwen doen anders geloven.
Read the sexual assault stories people are posting w/ the hashtag #notokay and then tell me the #TrumpTapes aren't a big deal.
— Sonam Sheth (@sonamsays) 8 oktober 2016
When you're afraid to look directly at any man because you're scared he might assault you. This is rape culture, know that it's #notokay
— Rabia Parker (@RabiaParks) October 8, 2016
#zeghet
In Nederland werd vorige jaar een vergelijkbare Twitter-actie opgezet als in Amerika. Onder de hashtag #zeghet, overspoelden Nederlandse vrouwen Twitter met hun persoonlijke ervaringen met allerlei vormen van seksueel geweld. De initiatiefneemster verbaasde zich vooral over het feit dat ze niet serieus genomen werd toen ze naar buiten kwam met het verhaal over haar verkrachting, omdat ze de dader zelf had uitgenodigd bij haar thuis.
O ja. Vannacht bedachten @EinsteinBarbie en ik ism @anoushanzume #zeghet. Waar jij kunt zeggen wat jij hebt meegemaakt. Of wat nodig is.
— Anke (@ankelaterveer) November 2, 2015
Masker
Ook in India werd er afgelopen zomer via de populaire app Snapchat aandacht gevraagd voor seksueel geweld. De Indiase krant Hindustan Times bezocht Climb Against Sexual Assault, en liet hier vrouwen in korte filmpjes vertellen over hun aanranding of verkrachting. Hoewel de Snapchat-filters, een soort masker voor je gezicht, normaal vooral grappig zijn, werden ze nu gebruikt zodat de vrouwen anoniem hun verhaal konden doen.