Vandaag de dag zijn er wereldwijd 70 miljoen kindbruiden. Jaarlijks trouwen er naar schatting vijftien miljoen kinderen voor hun 18de verjaardag.
De reden is vaak armoede, maar ook culturele gewoontes, en noodsituaties zoals crises en conflicten. In zulke situaties neemt de kans op verkrachting of aanranding toe. In dat geval worden meisjes ter bescherming, of om de familie-eer te redden, uitgehuwelijkt aan meestal een veel te oudere partner.
We zijn nu een familie van 600 organisaties die zich inzetten tegen kindhuwelijken
“Het is fantastisch dat we hier met allemaal mensen samen zijn die strijden voor verandering”, zegt prinses Mabel tijdens de lanceringsbijeenkomst in een Amsterdams hotel. Voor de gelegenheid zijn Nederlandse organisaties, maar ook veel vertegenwoordigers van zuidelijke organisaties aanwezig. “We zijn nu een familie van 600 organisaties wereldwijd die zich inzetten om te voorkomen dat minderjarige meisjes trouwen, gedwongen of niet. Minister Ploumen zet zich ook persoonlijk in voor dit onderwerp, maar het is niet zeker dat een volgende regering zich hier net zo hard voor blijft maken. Doordat jullie nu de krachten bundelen, kunnen jullie politici blijven betrekken bij dit onderwerp.”
Het komt ook voor dat meisjes zelf jong willen trouwen, bijvoorbeeld omdat seks voor het huwelijk verboden is, ze per ongeluk zwanger zijn geraakt of omdat ze op zoek zijn naar een invulling van hun leven. Kindhuwelijken komen overal ter wereld voor. Landen met relatief hoge percentages zijn onder meer Indonesië, Ethiopië en Mozambique. "Als ergens kindhuwelijken veel voorkomen, is dat vaak een indicator voor andere problemen rond seksuele rechten en gezondheid", zegt Lambert Grijns, Ambassadeur Seksuele Rechten en Reproductieve Gezondheid namens het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Je ziet meer moedersterfte, meer complicaties rond de zwangerschap, meer seksualiteit-gerelateerde gezondheidsproblemen. Als we kindhuwelijken aanpakken, pakken we die problemen ook aan."
In Nederland is de kans groot dat kindbruiden achter de voordeur verdwijnen
In Nederland ligt dit aantal kindhuwelijken op zo’n 250 per jaar. Dit meldt het rapport Gewoon getrouwd. Onderzoek naar kindhuwelijken en religieuze huwelijken in Nederland uitgevoerd door universiteit van Maastricht en Verwey-Jonker Instituut.
Groepen waar dit fenomeen voorkomt zijn Somaliërs, Pakistanen, Afghanen, Iraniërs en Surinamers. En volgens Frank Noteboom, hoofd van Centrum Kinderhandel en Mensenhandel, ook bij Roma en Syrische vluchtelingen.
In Nederland is de kans groot dat kindbruiden achter de voordeur verdwijnen en wellicht slachtoffer worden van huiselijk geweld. Om dit te voorkomen heeft de overheid naar aanleiding van het rapport vrijwilligers getraind om signalen van kindhuwelijken op te vangen. “Ook burgers kunnen hier een rol in spelen. Ze kunnen alert zijn om signalen die wijzen op een kindhuwelijken, maar ook op signalen van vrouwen die niet zonder toestemming naar buiten mogen, bijvoorbeeld”, zegt Noteboom.
Girls not Brides Nederland wordt gevormd door:
YES I DO-alliantie: Plan Nederland, Rutgers, Amref Flying Doctors, Choice for Youth and Sexuality, Koninklijk Instituut van de Tropen
MORE THAN BRIDES-alliantie: Save the Children Netherlands, Simavi, Oxfam Novib, The Population Council
Her Choice-alliantie: Stichting Kinderpostzegels Nederland, The Hunger Project, Universiteit van Amsterdam, International Child Development Initiatives (ICDI)