Achtergrond

Colombia: Sociale onderneming LegBank maakt protheses beschikbaar voor iedereen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Een jaar lang volgt OneWorld twee startende sociale ondernemingen die begin dit jaar hun idee hebben gepitcht aan Bill Gates. Na even wat stilte is hier weer een update. Eerdere updates vind je hier

Legbank bestaat uit sociale onderneming ProPortion (NL), Strathclyde University (UK) en ontwerpbureau Reggs (NL) en maakt goede en betaalbare protheses bereikbaar voor mensen in lagelonenlanden. De technologie is simpel en helpt bij het huidige wereldwijde tekort aan prothesemakers. 

“Het opzetten van een sociale onderneming is een spannend avontuur. Twee jaar geleden had ik een idee en de wens om iets te betekenen voor mensen die protheses nodig hebben. Nu werkt er een team van wetenschappers en engineers aan LegBank. Je moet wel een planning maken en je doelen scherp hebben, maar de weg ernaartoe verandert steeds weer een klein beetje. Dat is ook wat het leuk maakt”, zegt Merel Rumping, oprichter van LegBank.

De Majicast is een uitvinding om veel sneller een goede protheseskoker te kunnen maken. Het principe van de Majicast is gebaseerd op waterdruk. Het bestaat uit een cilindervormige gesloten watertank. De patiënt krijgt gips om zijn stomp heen en plaatst zijn stomp met zijn volledige gewicht in de Majicast. De waterdruk zorgt ervoor dat de mal een perfecte pasvorm krijgt. Er ontstaat een mal waar uiteindelijk de prothesekoker van gemaakt kan worden.

Opzoek naar het perfecte product

LegBank is op dit moment in drie landen actief. “In Nederland zijn we de Majicast aan het optimaliseren en aan te passen aan wat we tijdens het demonstratieproject in mei in Colombia geleerd hebben. In Colombia kwamen we bijvoorbeeld klinieken tegen met trappen, drempels en ongelijke vloeren. Dat is een van de redenen dat we, bijvoorbeeld, de wielen van het de Majicast, waarmee we goede prothesekokers maken, groter wilden maken. Daarom was het belangrijk dat er engineers en wetenschappers mee waren naar Colombia die dat soort dingen gelijk opvallen, want ik kijk toch met andere ogen naar een kliniek. Over een maand ongeveer zal het product door Nederlandse patiënten getest worden in de Orthopedische kliniek De Hoogstraat in Utrecht”.  

De Majicast in gebruik. Foto: Leonard Faustle.

Regio’s in kaart brengen

In Colombia wil LegBank de toegang tot orthopedische zorg in rurale gebieden vergroten. Daarom heeft zij verschillende soorten landkaarten gemaakt, om vervolgens te kunnen beslissen in welke regio ze hun kliniek gaan opzetten. Eerst hebben ze in kaart gebracht waar het veilig is. Daarna hebben ze alle bestaande klinieken in het hele land in kaart gebracht. “Dan zie je bijvoorbeeld gelijk dat in het Amazone gebied nauwelijks klinieken zijn en denk je: daar moeten we zijn. Alleen in dat gebied wonen bijna geen mensen dus die regio valt af; het moet qua inkomsten wel haalbaar zijn om een kliniek op te zetten.” Als laatste hebben ze bekeken waar veel gehandicapte mensen wonen. “We kregen hiervoor data van de overheid, maar die is niet altijd even betrouwbaar. Hun data is namelijk deels gebaseerd op enquêtes die zijn ingevuld door mensen met een handicap. Lang niet iedereen met een handicap heeft ook daadwerkelijk zo’n formulier in handen gekregen.”

“Nu zijn we bezig om informatie van de zorgverzekeraars te krijgen. We willen graag weten waar de  laatste tijd de meeste protheses zijn verkocht. Die informatie krijg je niet zomaar, we proberen nu directeuren van zorgverzekeringen te benaderen zodat we het laatste stuk ontbrekende informatie kunnen achterhalen en knopen door kunnen hakken.”

Direct Casting is een manier om protheses te maken waar maar heel weinig middelen voor nodig zijn. Er hoeft geen mal van gips meer gemaakt te worden. De prothesemaker doet, in plaats van gips, een soort plastic om de stomp van de patiënt. Met dit plastic gaat de patiënt in de Majicast staan totdat deze is uitgehard. Deze koker is dan de definitieve prothese-koker.

Het uiteindelijke doel van LegBank is om met behulp van Direct Casting prothesekokers te maken. Direct Casting is namelijk een hele snelle manier; je hoeft eigenlijk geen aanpassingen meer te doen.

“Normaal maak je een prothese met je handen. De prothesemaker voelt waar botten en spieren zitten en past het gips daaraan aan. Hierdoor moeten er achteraf vaak aanpassingen gedaan worden, dus de patiënt moet steeds terugkomen. Dat is in veel rurale gebieden in Colombia niet te doen, omdat er geen klinieken in de buurt zijn.”

Merel met Nelson, een marktkoopman in Apartadó, Foto: Leonard Faustle. 

“Wij hadden weinig spullen mee om een prothesekoker te maken voor Nelson, een marktkoopman in Apartadó, ruraal Colombia. Eigenlijk alleen de Majicast en een klein tasje met spullen, dat was het wel zo’n beetje. Je moet je bij de ‘kliniek’ ook niet te veel voorstellen, maar er was stromend water om de Majicast mee te vullen. We hebben toen door middel van direct casting een prothesekoker gemaakt voor hem, en dat is gelukt! Daar zijn we heel trots op, we hebben bewezen dat het kan. We willen het in andere landen gaan toepassen, maar daarvoor moet eerst het perfecte materiaal gevonden worden. Daar zijn ze op de Universiteit in Engeland mee bezig.”

Het hoogtepunt van het avontuur dat was in Colombia. “Ik denk dat iedereen wel met tranen in zijn ogen stond. We waren aan het testen en toen pakte het super goed uit. De allereerste patiënt kreeg zijn prothese aangemeten en daarna rende hij er gelijk de trap mee op.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons