Het goede nieuws over de afvlakking van de uitstoot van CO2 valt af te leiden uit de gegevens van het Global Carbon Budget, een CO2-index van het Global Carbon Project. Er zal dit jaar naar schatting 36,4 gigaton CO2 worden uitgestoten. In 2014 was dat 36,2 gigaton, in 2015 ging het om 36,3 gigaton.
Minder verbruik van kolen in China
In vergelijking met 2015 zal dit jaar dus 0,2 procent meer CO2 worden uitgestoten. Het vorige decennium zaten we nog aan een gemiddelde uitstootstijging van 2,3 procent per jaar.
Dat wil dus zeggen dat de inspanningen om de wereldwijde uitstoot te beperken hun effect niet missen. De recente trends zouden volgens het Global Carbon Project voor een groot deel te wijten zijn aan de afnemende kolenconsumptie van de Chinezen, die in 2012 werd ingezet.
2016 historisch warm
Hoewel de wereldwijde emissies de afgelopen drie jaar nauwelijks toenamen, neemt de CO2-concentratie in de atmosfeer nog wel toe. Dat komt door de hoge temperaturen die we in 2015 en 2016 door toedoen van natuurfenomeen El Niño hebben gekend. Door de hitte en de bijhorende droogte in grote delen van de wereld namen onder meer bomen minder CO2 op.
Op de VN-klimaattop in Marrakesh werd vandaag bekend gemaakt dat 2016 naar alle waarschijnlijkheid een historisch warm jaar wordt met temperaturen die gemiddeld 1,2 graden hoger liggen dan het pre-industriële tijdperk.
Vorig jaar bereikte de internationale gemeenschap in Parijs het historische akkoord om de klimaatverandering te beperken tot 2 graden Celsius en zo dicht mogelijk bij 1,5 graden te blijven. Het Akkoord van Parijs werd begin november van kracht.