KidshareDe stichting Kidshare is opgericht in 2009 en heeft als doel armoedebestrijding. Ze hebben al 12 scholen geopend in West Kenia. Er is een Topgirls programma, waardoor al ruim 50 kansarme, slimme meiden naar de middelbare school gaan. Ook organiseren ze schoonwater projecten en medische voorzieningen. Dat doen ze met een vaste partner African Divine Church: de kerk van de armen.
Hoe halen jullie geld op? Wat werkt goed?
"We starten zelf veel activiteiten op, zoals sponsorlopen, benefietavonden, en sportactiviteiten. Dat doen we met scholen, verenigingen, kerken, bedrijven en particuliere initiatieven. Met zulke acties halen we veel geld op, maar nog lang niet genoeg. Dus gaan we verder met fondsenwerven bij particulieren of grote donateurs waar we op kunnen terugvallen. Eén daarvan zijn de gezamenlijke kerken in Haarlem. Zij hebben al twee keer een actie gehouden voor schoon water in Kenia, een school voor gehandicapten en ze doneerden een 4wheel drive aan onze partner in Kenia. Als andere donateurs dat horen, zijn zij zelf ook bereid om een groot bedrag te geven.
Belangrijk is dat mensen ons persoonlijk kennen en weten wat wij doen, ook buiten de stichting. We besteden echt aandacht aan die relaties. Als iemand een euro doneert, dan geef ik altijd een bedankje. Ik ben dus veel bezig met community-building.
We doen mee aan het programma Change the Game van Wilde Ganzen. Twee leiders van ADC, onze partner in Kenia hebben deze opleiding gevolgd in Nairobi en hebben het daarna goed opgepakt. Zij hebben de andere leiders en de staf van ADC getraind en zijn in Kenia gestart met fundraising. Zo hebben ze voor het Topgirls programma bij bedrijven geld ingezameld en ouders van de kinderen geholpen om geld in te zamelen. Hierdoor hebben ze vijftienduizend euro opgehaald."
Topgirls op een kostschool in Tigoi
Waar lopen jullie tegenaan bij het fondsenwerven?
"We hebben veel last van concurrentie. Bij scholen en verenigingen is het dan handig als je daar iemand kent zodat je een ingang hebt. Bij subsidieverstrekkers merken we dat om de juiste boodschap gaat en dat je betrouwbaar bent. Soms weet men niet dat het in Afrika allemaal wat langer duurt en verwacht men te snel resultaten. Het is daarom erg belangrijk dat wij zelf de financiering regelen en meerdere keren per jaar de projecten bezoeken, waardoor we verantwoording kunnen afleggen aan onze donateurs."
Wat zijn jullie succesvolste fondsenwervingsacties?
"We hebben al veel sponsoracties georganiseerd, zoals sponsorlopen, kunst- en kerstmarkten, sporttoernooien, benefietavonden, halve marathons. In 2014 hebben we de Kilimanjaro beklommen en daarmee veel geld ingezameld. Afgelopen 30 oktober hielden we voor het eerst een benefietconcert met het jeugdensemble Clavis Ensemble en een bekende violiste: Rosanne Philippens. Vooral sponsoracties op scholen werken goed. We werken dan met het motto: ‘Wij een school. Zij een school’, waardoor kinderen ook bewust worden van de verschillen in de wereld. Door de Haarlemse kerken worden activiteiten gedaan, doordat Hans (oprichter en voorzitter) er goede connecties heeft.
En we gaan steeds vaker met bedrijven in zee wanneer zij goede doelen omarmen. Zo is er een Nederlander met een bedrijf in Duitsland die via een familielid bij ons terecht kwam. Hij wilde een school bouwen in Afrika en al binnen een half jaar kon hij zijn school openen. Vervolgens heeft hij ook andere ondernemers geënthousiasmeerd scholen te bouwen. Door connecties en mond-op-mondreclame kun je met name bedrijven goed bereiken. Geld ophalen gaat zo ook sneller dan een activiteit bij een school of met een vereniging.
Een schooltje in Tchwale
Deze acties werken goed omdat mensen het doel armoedebestrijding in Afrika goed vinden. We beginnen op scholen bij de leraren of bij een bestuur van een club, We geven dan een presentatie waarin we beginnen met een foto van hun school met daarnaast een school in Kenia. Dat komt binnen. Dan zijn de mensen geraakt. Er zijn altijd wel enthousiaste leraren, collega’s of ouders die mee willen doen. Dat komt vooral omdat ze weten wat Kidshare is en wie dat vertegenwoordigen. We vertellen de mensen ook graag over onze kleine succesjes, zoals vrouwen die een naaimachine krijgen om schooluniformen te maken, of mensen die een rolstoel krijgen zodat ze weer mobiel zijn. Ook in Kenia werkt dit goed."
Hoe werkt het fondsenwerven in Kenia?
"In Kenia zamelt ADC onder andere geld in voor het Topgirls project. Wij willen dat slimme meisjes, waarvan de ouders het schoolgeld niet kunnen betalen, naar de middelbare school gaan. Onderwijs maakt het verschil en is het beste middel tegen armoede. ADC helpt de ouders om zelf geld in te zamelen. Dat gebeurt vaak in de kerk. De bisschop zegt dat er gecollecteerd wordt voor bijvoorbeeld een meisje als Floyce en dan komt er geld binnen waardoor zij naar school kan. Maar ze zijn ook als een van de weinigen in de positie om overheden aan te spreken, zodat zijn hun verantwoordelijkheid nemen. Kidshare stimuleert dat en ADC pakt deze rol erg goed op. De kerken in Kenia zijn heel erg belangrijk bij armoedebestrijding. Mensen zijn arm en hebben geen geld. De kerk krijgt wel dingen gedaan en heeft aanzien."
Kidshare werkt nauw samen met de Keniaanse African Divine Church. Wie zijn zij?
"African Divine Church heeft bijna twee miljoen volgers en deze kerk zit tot in de kleinste dorpen en sloppenwijken. Ze zijn onafhankelijk en niet gebonden aan een grote kerkinstelling. De leden van ADC hebben een heel goede visie op onderwijs en wanneer er vanuit hen een verzoek komt om een school te bouwen in een dorp waar er nog geen is, gaan wij naar Kenia om te kijken in dat dorp. Ze hebben al 400 kleuterscholen en 100 basisscholen geopend. Vaak zijn dat lemen hutten of wordt de kerk ter beschikking gesteld. Verder zijn ze zeer actief op het gebied van gezondheid en schoon water."
Hoe verloopt de samenwerking?
"Wij hebben met ADC duidelijke criteria ontwikkeld. We verwachten minimaal tien procent bijdrage van de mensen daar, we willen minstens honderd kinderen op zo’n school en de school moet gaan groeien. Die tien procent bijdrage hoeft niet in geld, want dat hebben mensen vaak niet, maar dat kan ook in stenen, zand of arbeid. We verwachten dat de mensen actief meehelpen.
Kinderen in Lukayo
Wij bouwen vier lokalen en 6 toiletten en richten de school in. Daarna vragen we het schoolbestuur de school door de overheid te laten inspecteren. Dan krijgen ze een officiële registratie als school. Het voordeel daarvan is dat de overheid het beheer overneemt en dat er een betaalde en opgeleide directeur en leerkrachten worden aangesteld. Ook breiden ze op termijn de school uit tot acht klaslokalen. Zo scheppen we de voorwaarden voor de groei van de school en is het project duurzaam."
Heeft u nog tips voor andere stichtingen?
"Het Change the Game programma werkt bij onze partner goed. Je moet het uiteindelijk overlaten aan de lokale bevolking, want zij weten het beste wat ze nodig hebben en worden dan eigenaar van het project. Zorg ook dat je iemand hebt met invloed, zoals de kerk. Tenslotte moet de basis goed zijn als je zoiets begint: gepassioneerde bestuursleden, een goede visie, een heldere boodschap en een goede en betrouwbare partnerorganisatie in Afrika, waarmee je je plannen realiseert. Begin met enkele kleine projecten. Leer van je fouten en deel je succesjes, daardoor blijf je leren."
Lees voor meer inspiratie over fondsenwerven: Leer fondsenwerven in het buitenland, Lokaal fondsenwerven: hoe doe je dat?, of Tips en lessen voor fondsenwerven in het buitenland.