Organisatie KidsRights reikt ieder jaar de internationale kindervredesprijs uit aan een kind dat zich inzet voor kinderrechten. Uit een recordaantal van 120 nomitaties, werd gisteren de winnares gekozen: de zestienjarige Kehkashan Basu uit de Verenigde Arabische Emiraten.
Kehkashan Basu
De winnares zet zich al vanaf jonge leeftijd in voor milieubescherming. “Toen ik op tv een foto zag van een vogel met een maag vol met plastic, besloot ik dat het tijd was om iets te doen." Op haar achtste plantte ze haar eerste boom, en organiseerde ze een bewustwordingsactie voor de recycling van afval. In 2012 stichtte ze op twaalfjarige leeftijd de Green Hope Foundation. De Green Hope foundation wordt volledig gerund door en voor jongeren. Ze organiseren afvalinzamelingsacties, schoonmaakacties op stranden en bewustwordingscampagnes. De stichting is momenteel actief in tien landen, en heeft meer dan 1000 vrijwilligers.
Voormalig kinderombudsman Marc Dullaert is de oprichter van KidsRights en van de Kindervredesprijs: “De finalisten van de internationale kindervredesprijs hebben geen officiële posities, ze hebben geen macht, ze kennen geen grote rijkdom en hebben geen machtig netwerk. Ze zijn zo krachtig omdat ze puur en onzelfzuchtig zijn. En omdat ze verantwoordelijkheid nemen voor hun leeftijdsgenoten en voor de volgende generatie.”
Kinderrechten en klimaatverandering zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden
Volgens Dullaert is Kehkashan het bewijs dat een kind een beweging met enorm veel impact kan starten. “Kehfkahshan heeft het voor elkaar gekregen om duizenden kinderen te mobiliseren om het milieu te redden. Kinderen worden het hardst getroffen in de klimaatcrisis, door water- en luchtvervuiling. Kinderrechten en klimaatverandering zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.”
Nobel Vredesprijswinnaar 2006, Muhammed Yunus, overhandigt de prijs aan Kehkashan.
Kehkashan: “Ik vertegenwoordig toekomstige generaties, die recht hebben op een schone leefomgeving, net zoals onze voorouders. Ik wil niet opgroeien in een wereld waar ik een mondmasker moet dragen, of vervuild water moet drinken.”
Het winnen van de kindervredesprijs is niet alleen een hele eer, de winnaar krijgt een studiebeurs. Daarnaast zal KidsRights €100.000 in het kinderrechtenthema en land van de winnares investeren.
Bekijk de hoogtepunten van de uitreiking in het filmpje hieronder.