EU-rapport bevestigt: Brussel wist van dieselgate

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Er zou sprake zijn geweest van 'wanbestuur' door zowel de EU-landen als door de Europese Commissie, de uitvoerende macht van de Europese Unie. Dat is één van scherpe conclusies in een voorlopig rapport opgesteld door een onderzoekscommissie van het Europees Parlement. De enquetecommissie werd ingesteld om de onderste steen boven te krijgen na onthullingen van emissiefraude bij autofabrikant Volkswagen.

De auto-industrie zou structureel uit de wind zijn gehouden door politici en ambtenaren zo valt te lezen in het rapport dat gister verscheen, en de lidstaten en Commissie zouden niet happig zijn geweest op het doen van onderzoek. Dit terwijl al lang voordat het sjoemelen in september 2015 aan het licht kwam, iets dat werd blootgelegd door het Amerikaanse milieuagentschap EPA, sterke indicaties bestonden dat iets niet pluis was, en dat diesels op de weg veel meer schadelijke NOx-gassen uitstootte dan tijdens de toelatingstest.

Onderzoek tegengehouden

OneWorld legde in een onderzoek samen met Down to Earth in juni dit jaar bloot dat pogingen om de emissiefraude te onderzoeken binnen de Europese Commissie werden geblokkeerd. Dit gebeurde, zo tonen interne e-mails die zijn verkregen met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), op aangeven van de hoogste ambtelijk baas van het EU-departement voor industrie: de italiaan Daniel Calleja Crespo.

"Die briefwisseling hebben we zeker meegenomen bij het opstellen van het rapport", zegt Europarlementslids Gerben-Jan Gerbrandy (D66) in een telefonische reactie aan OneWorld. Gerbrandy zit in de parlementaire onderzoekscommissie, en is co-auteur van het tussentijdse rapport. "Het toont hoe er intern binnen de Commissie, in dit geval tussen het departement voor industrie en dat voor milieu, werd gebakkeleid over het onderwerp." Het verzoek tot een onderzoek naar fraude, zo tonen de stukken, kwam in november 2014 van de ambtelijke top van het Europees milieudepartement.

De onthullingen van Down to Earth en OneWorld leidde tot publicaties in de internationale pers waaronder The Guardian, maar ook NRC Handelsblad en Trouw.

Lees hier het hele verhaal uit juni 2016 terug.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons