Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld.
Word abonnee
Op 2 december zag het er naar uit dat het allemaal goed zou komen met Gambia. President Jammeh, die 22 jaar als een dictator regeerde, liet weten zijn verlies te accepteren. Aankomend president
Adama Barrow won de verkiezingen een dag eerder met een kleine meerderheid. Hij is een voormalig zakenman die Gambia vooruit moet helpen. Gambia kent een enorme werkloosheid van bijna zestig procent en heeft die ontwikkeling hard nodig. Acht dagen na de verloren verkiezingen laat Jammeh in een toespraak op de staatstelevisie weten dat hij de uitslag niet accepteert. Er zouden fouten zijn gemaakt, die in het voordeel van Barrow uitvielen.
Van uitstel komt afstel
Vanaf dan gaat het alleen maar slechter. De leiders van de ECOWAS (Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten) treden op om te voorkomen dat de inauguratie van Barrow op 19 januari wordt geannuleerd. Militair ingrijpen valt anders niet uit te sluiten, volgens hen. Onder leiding van de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari werden vredesbesprekingen gepland, die vandaag zouden beginnen. Gisterenavond liet Buhari weten dat hij de gesprekken tot vrijdag wil uitstellen. Volgens zijn woordvoerder heeft hij vertrouwen in een positieve uitkomst.
Buitenlandse rechters in Gambia zijn eerder regel dan uitzondering. Omdat het land zo klein is, heeft het een tekort aan rechters. Collega’s uit omringende landen springen vaker bij.
Jammeh blijft niet stilzitten na zijn weigering de verkiezingsuitslag te accepteren. Hij spant een rechtszaak aan om de verkiezingsuitslag aan te vechten en nieuwe verkiezingen te eisen. Die zaak zou gisteren dienen. Maar de rechters, die uit omringende landen komen, kwamen niet opdagen. Waar het precies fout is gegaan, is niet duidelijk. De Nigeriaanse rechter, Onogeme Uduma, die een panel van zeven andere rechters moet leiden, blijkt ineens niet voor mei beschikbaar. Ook de rechter uit Sierra Leone liet het afweten. De advocaat van Jammeh betoogt dat de inauguratie van Barrow niet moet doorgaan.
Onrust door verkiezingen
De mensen die dicht bij Jammeh staan, worden onrustig. Begin deze week nam de minister van Communicatie, Sheriff Bojang, ontslag en vlucht hij naar buurland Senegal. Hij riep andere ministers op hetzelfde te doen. Bojang wordt gezien als propagandist van de staat. Hij verscheen vaak in staatsmedia om regeringsverklaringen af te leggen. Hij is niet de eerste die zijn biezen pakt: de minister van Buitenlandse Zaken, Neneh Macdouall Gaye, legde haar taken al in december neer.
De verkiezingen verliepen niet zonder slag of stoot. Op de verkiezingsdag, 1 december, en de dag erna liet Jammeh het internet- en telefoonverkeer verschillende uren platleggen. Het land was op deze cruciale verkiezingsdagen afgesneden van de buitenwereld. Maar deze ‘total blackout’, Jammehs laatste poging om de verkiezingen naar zijn hand te zetten, mocht niet baten. In de loop van de ochtend van 2 december, klonk vreugde op social media. Er verschenen filmpjes van dansende Gambianen op straat en om twee uur ’s middags werd het nieuws bevestigd. Barrow had gewonnen.