Zuid-Amerikaanse bossen uitgemolken om melkindustrie Nederland

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In steden door heel Nederland, van Groningen tot Middelburg en van Assen tot Rotterdam, heeft Milieudefensie bomen geselecteerd en gemerkt voor de kap. Bart van Opzeeland, campagneleider Voedsel van Milieudefensie, vertelt dat de organisatie met deze actie wil laten zien “hoe heftig het is als bomen moeten verdwijnen voor onze melk, terwijl het volstrekt onnodig is.” Volgens Van Opzeeland kunnen we onze melkkoeien prima krachtvoer van Europese bodem geven en is dat goed haalbaar omdat de ingrediënten voor dit krachtvoer hier groeien.

Milieudefensie

Milieudefensie werkt sinds 1971 aan een duurzaam en eerlijk Nederland. Als we de aarde eerlijk met elkaar delen en niet meer nemen of vervuilen dan de aarde aan kan, varen we daar allemaal wel bij. Wijzelf, mensen elders op de wereld en onze kinderen en kleinkinderen. Milieudefensie is actief op vijf thema's: mobiliteit, voedsel, economie, energie en bossen.

90.000 voetbalvelden

Niet zo lang geleden werd veel veevoer nog in Europa geteeld, vooral veldbonen en voeder-erwten. Door de concurrentie met de Zuid-Amerikaanse sojaboon, wordt het veevoer niet meer in Europa geteeld. Dit kan echter wel weer opgepakt worden door het verbeteren van de rassen van veldbonen en voeder-erwten. Op die manier kan een betere concurrentie met de Zuid-Amerikaanse sojaboon gecreëerd worden. Ook lupine, koolzaad en Europese sojarassen zijn mogelijkheden voor veevoer van Europese bodem.

Per jaar produceert Nederland ruim 13 miljard liter melk, wat de afgelopen twintig jaar 90.000 voetbalvelden (62.000 hectare) aan Zuid-Amerikaanse natuur heeft gekost. Dat blijkt uit een rapport van Stichting Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM), dat in opdracht van Milieudefensie onderzoek heeft gedaan naar deze kwestie. Round Table for Responsible Soy, een keurmerk voor verantwoorde soja, biedt geen garantie tegen ontbossing, omdat de gecertificeerde soja alsnog van sojavelden kan komen waarvoor bos is gekapt. Volgens The Dutch Soy Coalition had Nederland in 2015 de doelstelling om alleen soja die RTRS-gecertificeerd was, te gebruiken in veevoer. Slechts een derde van die doelstelling is gehaald. Milieudefensie wil dat de koeien alleen veevoer van Europese bodem krijgen om verdere beschadiging van de natuur te voorkomen.

We kunnen onze melkkoeien prima krachtvoer van Europese bodem geven

Conflicten

In vijftig jaar tijd is het oppervlakte sojateelt tien keer groter geworden in Zuid-Amerika. Sojaboeren kopen stukken land op van de inheemse boeren, maar de gewassen die de inheemse boeren nu verbouwen zijn niet resistent voor het pesticidegebruik van de sojaboeren, waardoor de oogsten teruglopen of mislukken. De pesticiden komen in het grondwater terecht, wat de gezondheid van de bevolking in gevaar brengt. Bovendien wordt het steeds heter door de ontbossing omdat er geen schaduw meer is en er geen regen meer aangetrokken wordt – bomen trekken namelijk regen aan. Hierdoor groeien de gewassen slechter.

Volgens het Wereld Natuur Fonds zorgt de sojaproductie voor conflicten tussen de sojaboeren en de inheemse boeren. Zo is in Brazilië, waar de sojaproductie hard gegroeid is, het aantal conflicten in een paar jaar tijd gestegen met ruim 400%.

Nederland belangrijkste afnemer

In Nederland is de regelgeving zodanig beschreven dat we bezwaar kunnen maken tegen boskap en onze eigendommen niet zomaar kunnen worden ingenomen. In Zuid-Amerika is dit niet zo. De inheemse boeren hebben een andere oplossing nodig. Nederland is de belangrijkste afnemer van soja en draagt op deze manier bij aan ontbossing, sociale problemen en politieke spanningen in Zuid-Amerika. Het krachtvoer dat ons vee krijgt bevat soja. Vervolgens gebruiken wij als consumenten de melk en het vlees van deze koeien en varkens en zijn dus belangrijke spelers in deze ketens. Juist om bewustwording te creëren, heeft Milieudefensie deze actie gehouden.

Ben je benieuwd hoeveel bomen uit jouw favoriete park zouden verdwijnen voor de melkbehoefte van jouw stad? Je kunt je gegevens invullen op de website van Milieudefensie waarna je een berekening krijgt.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons