Dan verwacht je toch wel wat! Resultaat van al dat denkwerk: dik 80% van de Nederlanders doet niks en grofweg de rest kiest voor een goedkopere leverancier. Overigens is bijna de helft van de huishoudens in Nederland nooit geswitcht. Wat is er aan de hand?
Energie is een low-interest product. En leveranciers bieden het op een ondoorgrondelijke manier aan: welkompremie’s, bonuskortingen, tijdelijke actietarieven, verschillende looptijden van prijsafspraken. Niet te doorgronden in zes minuten. En ook niet in 2 uur. De beste prijsdeal is een utopie. Altijd een momentopname. Is dat de oorzaak dat we blijven zitten waar we zitten? Of kiezen voor het aanbod dat op dat moment als goedkoopste gepresenteerd wordt? Zodat je een goed gevoel hebt over je besparing en er voorlopig niet meer over na hoeft te denken.
Wat zeker is, is dat je jezelf benadeelt als je blijft zitten bij de grote drie of een prijsstunter. Op het moment dat je actieperiode afloopt, wordt je prijs verhoogd. En hopen ze dat je een ‘slapende’ klant wordt.
Dat kan beter. Je kunt jouw 6 minuten beter besteden.
Door 3 minuten na te denken welke energie of energieleverancier het best past bij jouw behoefte. Doorloop de energiewijzer en je keuze wordt een stuk overzichtelijker.
In drie stappen kies je welke energie het best bij jou past.
Stap 1: Wil je energie zelf opwekken of kopen?
Koop je bij een energieleverancier al je energie. Of wil je liever een concrete bijdrage leveren aan de verduurzaming van Nederland en hecht je aan zelfvoorzienend zijn. Kies dan voor zelf opwekken.
Stap 2: Waar wil je dat je energie vandaan komt?
Indien je voor kopen van energie hebt gekozen: vind je het belangrijk dat de energie die je krijgt volledig duurzaam opgewekt is. Of accepteer je ook grijze energie uit bijvoorbeeld een kolencentrale of groene sjoemelstroom.
Heb je voor zelf opwekken gekozen in stap 1, dan heb je de volgende twee opties: kan je en wil je zonnepanelen op je eigen dak leggen. Of kies je voor je eigen energie uit een zonnepark of windmolen, op afstand?
Stap 3: Wil je collectief of individueel aan de slag?
Wil je liever zelf dingen uitzoeken of laat je dat aan een collectief over die zaken voor jou uitzoekt. In drie minuten klaar toch? Mooi. Hou je nog drie minuten over om over te stappen.