Hoeve Cronesteijn is een zorg- en activiteitenboerderij van Gemiva-SVG groep. Op de boerderij werken mensen met een matige tot ernstige verstandelijke beperking met daarnaast ook een gedragsstoornis. Ze vinden het fijn om in de tuin bezig te zijn. Dankzij activiteiten zoals het bollenasiel worden ze rustiger en vertonen ze minder grensoverschrijdend gedrag.
“Het loopt als een tierelier”
Margreeth van Dam (links in de paarse jas), initiatiefnemer van het bollenasiel. Samen met een aantal cliënten van hoeve cronesteijn brengt ze de uitgebloeide bollen naar het weiland.
Margreeth begon het bollenasiel omdat ze het zonde vindt dat mensen uitgebloeide bloembollen weggooien. “Een bol is behoorlijk duurzaam. Het is niets anders dan een zelfvoorzienende bron van energie”, vertelt ze. “Thuis kun je je bloembollen makkelijk recyclen, daarom ben ik verbaasd dat zoveel mensen ze weggooien. Je zet ze in de tuin en volgend jaar bloeien ze gewoon opnieuw.” Daarbij is het belangrijk dat het blad nog aan de bol zit. “Veel mensen knippen dat eraf en dat is zonde, want er zit voeding opgeslagen in het blad. Wanneer het loof afsterft, neemt de bol die energie weer op. Daardoor kan hij later opnieuw tot bloei komen.”
Wanneer het loof van hyacinten en tulpen is afgestorven, is het beter om ze weer uit de tuin te halen. Als de bollen gedroogd zijn, kunnen ze begin oktober weer terug de tuin in. Het liefst op een andere plek dan waar ze stonden, anders raakt de grond uitgeput. Met krokussen en narcissen hoeft niks extra’s te gebeuren; die komen na een jaar vanzelf weer uit.
Verdwaalde narcis
Wanneer ik een blik werp op de opbrengst van vandaag, zie ik dat ik zeker niet de enige ben die een hyacint heeft langsgebracht. “Narcissen, blauwe druifjes en hyacinten zijn de populairste bollensoorten die we binnenkrijgen”, vertelt Margreeth. “Hyacinten kun je meestal wel recyclen, maar ze hebben minder bloemetjes als ze weer uitkomen.”
Ik ben benieuwd hoe die van mij er volgend jaar uitziet.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand