Het publiek bestaat uit zo’n vijftig mensen, waarvan naar schatting meer dan de helft zelf uit Jemen komt. Haifa Tabet heeft de vlag van Jemen in haar handen. “Ik woon al jarenlang in Nederland, maar ik kom oorspronkelijk uit Jemen”, zegt Tabet. Een groot deel van haar familie woont daar nog steeds. “Dat is moeilijk, maar ze proberen er het beste van te maken. Vanavond kom ik mijn steun betuigen, omdat ik het heel erg vind wat er in Jemen gebeurt. Het is misschien een klein gebaar, maar het is tenminste iets.” Dat er in Nederland een wake wordt gehouden, verrast haar. “Ik had het totaal niet verwacht en vind het heel mooi dat er bij wordt stilgestaan. Dat er weinig over de oorlog in het nieuws komt en er niet zoveel Jemenieten in Nederland wonen, maakt het nog meer bijzonder.”
“Beide partijen schenden mensenrechten”
De VS en Groot-Brittannië leverden sinds maart 2015 voor meer dan 5 miljard dollar wapens aan Saoedi-Arabië. De organisaties achter de wake roepen de Nederlandse regering op om deze landen daarop aan te spreken. Ze willen dat er aan geen van beide partijen wapens worden geleverd, zolang het risico bestaat dat deze gebruikt worden voor het schenden van mensenrechten en internationaal humanitair recht.
“Om de oorlog te stoppen, moeten de strijdende partijen met elkaar om de tafel”, zegt Bosgraaf. “Wij roepen daarom de Nederlandse regering op om met bondgenoten de diplomatieke en economische druk op te voeren, zodat de strijdende partijen met elkaar gaan praten.”
De oorloog heeft vooral onder de gewone bevolking veel slachtoffers gemaakt. “Er zijn 4600 doden en achtduizend gewonden. Daarnaast hebben 17 miljoen mensen te weinig eten”, zegt Bosgraaf. De wake staat daarom vooral in het teken van de bevolking van Jemen.
2 jaar conflict in #Yemen: 4600+ burgers dood, 3 miljoen op de vlucht, een humanitaire catastrofe https://t.co/1dW0gkpe0l #ForgottenWar pic.twitter.com/atUicd8OdI
— AmnestyInternational (@amnestyvl) 23 maart 2017
"Wij weten hoe het echt zit"
Han Blom woonde ruim zes jaar in Jemen om universitaire ontwikkelingsprojecten op te zetten. Hij volgt de oorlog op de voet. Volgens Blom laat het incident goed zien hoe de situatie in Jemen is. “Ik zag vanavond beide groepen hier die tegen elkaar strijden. De partijen luisteren niet naar elkaar en daar is de bevolking uiteindelijk de dupe van.” Hij is naar de wake gegaan uit solidariteit. “Zelf begeleid ik een aantal vluchtelingen uit Jemen met hun studie. Voor hen ben ik hier.”
De wake eindigt met de rustige klanken van de Jemenitische muziek.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand