Per 1 januari 2016 geldt een verbod op gratis plastic tassen in winkels. Dit om zwerfvuil op straat en in zee tegen te gaan. Het verbod lijkt te werken: uit een landelijke inventarisatie van Rijkswaterstaat blijkt dat sinds het verbod al veertig procent minder plastic tasjes als zwerfafval eindigt.
VerplichtIn Nederland gebruiken alle consumenten samen ieder jaar zo'n 3 miljard plastic tasjes. Een groot deel belandt in de afvalbak en een ander deel wordt zwerfafval. De Europese Unie heeft daarom alle lidstaten verplicht het gebruik van plastic tassen te verminderen.
In totaal ging er het afgelopen jaar 71 procent minder plastic tasjes over de toonbank van winkeliers. Wel blijkt uit het onderzoek dat drie op de tien winkeliers nu een gratis papieren tas aanbiedt ter vervanging van het plastic exemplaar. Geld vragen voor een plastic variant vinden ze niet klantvriendelijk. Sommige ervaren het beleid als dubbelhartig: 'Als ik zie hoeveel kleding er bij mij in plastic wordt aangeleverd, schrik ik daarvan en vind ik het onzin dat ik geen plastic tasjes meer mag meegeven', aldus een van de ondervraagde winkeliers.
Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau SAMR in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM). In totaal werden 300 winkeliers ondervraagd.
Jutters
Niet alleen in Nederland geldt een verbod op de plastic tas. Ook in Kenia, Delhi (India) en Indonesië is de strijd aangegaan met de plastic tasjes.
Ondanks het verbod, blijft plastic zwerfafval nog altijd een groot probleem. Zo spoelt er op de Nederlande stranden elke dag 'nieuw spul' aan. Gelukkig hebben ze daar in IJmuiden wat op gevonden: veertig jutters bestormden daar afgelopen week het strand om met afvalgrijpers en emmers in de hand de plastictroep op te ruimen. Hoe dat in zijn werk gaat, lees je hier.
Hoofdfoto: Flickr / velkr0