Partnerbericht

#PressFreedom: Twintig journalisten delen hun verhaal

‘De mogelijkheid om je mening te uiten of feiten te leveren, zonder daarmee je veiligheid in gevaar te brengen. Verhalen kunnen vertellen zonder religieuze of culturele achtergrond’. RNW Media en de World Press Freedom Conference 2020 vroegen in de prijsvraag #PressFreedom journalisten wereldwijd wat persvrijheid voor hen precies betekent. De twintig winnaars mogen de 2-daagse online cursus Investigative Journalism volgen van RNTC Media Training Centre, het trainingscentrum van RNW Media.

Van Ghana, Nigeria, Italië tot de Filippijnen en Nepal. Uit de hele wereld reageerden journalisten op de oproep van RNW Media om in het kader van de World Press Freedom Conference 2020 te delen wat volgens hen persvrijheid inhoudt.

Persvrijheid

Zo vertelt Emmanuel Kwame Amoh, een online nieuwsredacteur uit Ghana van 3news.com. hoe hij geregeld telefoontjes van overheidsfunctionarissen krijgt om te stoppen met verhalen die belangrijke mensen in een slecht daglicht zouden stellen. “Maar de belangrijkste eis van ons beroep is het dienen van de belangen van het publiek.” Carolina Tesch, een journaliste uit Italië noemt persvrijheid het recht om geïnformeerd te worden. “De pers kan mensen inspireren en beïnvloeden, net zoals een goed boek of film dat kan. Daarom is het zo belangrijk.”

Voor Omọ́tọ́lá Adẹ́bánjo, een journalist uit Nigeria, is persvrijheid ‘”gewoon eens een verhaal kunnen vertellen zonder intimidatie.” Volgens een andere collega uit haar land, Oluwatoyin Ganiyu, is persvrijheid dat een journalist, die onlangs een filmpje maakte van een politicus die schoot op demonstranten, niet wordt vermoord. “Het is een fundamenteel recht voor een democratische samenleving om nieuws te melden zonder te worden gecontroleerd door de overheid”, zegt een ander. “Persvrijheid is even belangrijk als mijn leven”, zegt Lourdes Escaros, een journaliste uit de Filippijnen, een van de meest gevaarlijke landen voor onafhankelijke journalisten. Bekijk de verhalen van de winnaars op de social mediakanalen van RNW Media: Instagram, Twitter en Facebook en LinkedIn.

Onderzoeksjournalistiek

De twintig winnaars van #PressFreedom starten in januari met de tweedaagse online cursus Investigative Journalism van RNTC Media Training Centre. In deze cursus leren ze de belangrijkste concepten en tools om onderzoeksjournalistiek te doen, hoe ze kwesties identificeren op het gebied van bestuur, verantwoording, corruptie en machtsmisbruik en deze te onderzoeken. Daarnaast leren ze om krachtige verhalen op frisse en boeiende manieren te structureren. De cursus wordt gegeven door onderzoeksjournalist en trainer Jonathan Groubert, die eerder werkte voor de BBC, ABC en Deutsche Welle.
https://vimeo.com/357638459

“Media for Social Change”

Polina Jones, director bij RNTC Media Training Centre: “RNTC heeft meer dan 50 jaar ervaring in mediatraining voor ‘social change’. Het ondersteunen van persvrijheid waar dit onder druk staat, het trainen van journalisten wereldwijd en het werken met de beste spelers en mensen in het veld, dat is waar het bij ons allemaal om draait. We zijn vereerd dat de World Press Freedom Conference ervoor koos om met ons samen te werken in deze belangrijke wedstrijd. Een wedstrijd die kritische journalisten, internationaal, een stem geeft en laat zien hoeveel we nog moeten doen om de persvrijheid wereldwijd te verbeteren.”
RNTC Media Training Centre werd in 1968 opgezet als gezamenlijk initiatief van de toenmalige Wereldomroep en het ministerie van Buitenlandse Zaken om mediatrainingen en opleidingen te verzorgen. Over de afgelopen 50 jaar groeide RNTC uit tot een expertisecentrum voor media- en communicatieprofessionals wereldwijd. Zo’n 6000 mediaprofessionals uit de hele wereld volgden al in Hilversum een opleiding of training. Sinds dit jaar verzorgt RNTC ook trainingen en cursussen geheel online.